Dle Tismaneanu, un cuvânt banal… Update: Ne puteti asculta la RFI

decembrie 3, 2008 0

În Evz un text dezamăgitor din partea domnului Tismăneanu. Vă dau citatul şi apoi explic:

Unul dintre cei patru coordonatori este criticul literar C. Rogozanu. Domnul N.S. Dumitru, pe care dl Rogozanu nu l-a recunoscut la acea dezbatere de la MNAC, era în 1990 prim-vicepreşedintele FSN. El a fost principala persoană, alături de Gelu Voican-Voiculescu, implicată în îndeplinirea ordinului lui Ion Iliescu de aducere a minerilor la Bucureşti. Leninist impenitent, N.S. Dumitru nu a abdicat de la „iluziile comunismului“. Din câte mi s-a relatat, la discuţia de la MNAC, N.S. Dumitru a „explicat“ pe larg necesitatea sacrificiilor umane pentru împlinirea scopurilor progresiste ale doctrinei marxiste. Iacobinii au justificat întotdeauna băile de sânge prin „idealuri luminoase“…

Nu pot numi acest pasaj decat intoxicare si nu una intelectuala. faptele stau asa: am fost la MNAC si am lansat cartea cu o parte din autori. Un domn sarit de pe fix cu uncasetofon in mina (!!!) a inceput sa vorbeasca la un moment dat (vad ca domnul Tismaneanu citeaza exact si si-a ales pe cine!) si nimeni n-a mai putut sa-l opreasca timp de 15 minute. De unde sa stiu eu ca ala e nu stiu ce dinozaur FSN? Oricum nu ma interesa, era un incoerent ciudat care a fost oprit pina la urma pentru a ne duce mai departe discutiile.
Acolo s-au spus chestii cu adevarat interesante de oameni intregi la cap. Am fost sunat, la o saptamina, de un prieten al domnului Tismaneanu si am fost intrebat daca nu stiam cine era nebunul ala. Nu, nu stiam, dar ce importanta avea. De cind ajunsese cartea noastra, Iluzia anticomunismului, despre nebunul de la MNAC? Pai cam de cind ii e foarte comod lui Tismaneanu sa citeasca din aceasta perspectiva. Complet jenant. O intoxicare a cititorilor care vor intelege din acel pasaj ca e o carte cu fesenisti singerosi. V-aţi atins ţelul, Dle Tismaneanu, aţi dezinformat complet. Vă urez comisii plăcute în continuare.
Update: VINERI, 19.20, RFI
Si uitai sa va spun ca vineri, la 19.20 va fi difuzata o discutie a lui Dan Parvu, moderatorul emisiunii ARTCultura, cu doi dintre oamenii din Iluzia anticomunismului, Ciprian Siulea si subsemnatul. Am vorbit foarte deschis, poate din cauza asta sa si fi riscat sa mai suparam inca o data urechile sensibile. Iar Dan Parvu a fost foarte bun in dialog, un om foarte deschis si cu adevarat scormonitor. Ii multumesc si acum pentru invitatie, n-am mai avut de mult senzatia ca se pot discuta fara ranchiuna teme sensibile. Am mai intilnit un tip rational cu ajutorul cartii noastre. Fie si pentru asta, Iluzia face toti banii:)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.