DOCUMENT. Cum a încercat Putin s-o ”lucreze” pe Maia Sandu, pompând bani grei în Dodon
Maia Sandu a fost eroina alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, nu doar pentru că e prima femeie ajunsă șeful statului în democrație, dar și pentru că a luptat cu un aparat infernal de propagandă, susținut direct și indirect de Moscova.
Bild, cel mai popular ziar german, dezvăluie cum regimul condus de Vladimir Putin ar fi investit aproape 11,5 milioane de euro în operațiuni de manipulare, concepute să inunde mass-media și rețelele de socializare pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale desfășurate toamna trecută în Republica Moldova, cu scopul de a-l face pe socialistul Igor Dodon să câștige un nou mandat de președinte.
Ancheta jurnalistului german Julian Röpcke, intitulată sugestiv „Cât de departe va merge Vladimir Putin pentru a obține un rezultat care îi este favorabil în viitoarele alegeri generale (din Germania) ?”, dezvăluie schemele de finanțare ale Rusiei pentru campania electorală prezidențială a liderului socialiștilor de la Chișinău, Igor Dodon, desfășurată în noiembrie 2020.
Ziarul german menționează că a intrat în posesia unui document intern al Ministerului federal al Afacerilor Interne, care evidențiază faptul că „activitățile actuale” desfășurate de Federația Rusă reprezintă „o amenințare serioasă” la adresa securității din Germania.
Documentul (publicat de ziarul german provine dintr-o sursă externă și aparține Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, prezentat în exclusive de ziarul german Bild, cuantifică cheltuielile planificate ale Rusiei pentru a influența alegerile din Republica Moldova.
În total, Kremlinul a investit 11,453 milioane de euro pentru realegerea lui Igor Dodon și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală.
O sumă de patru milioane de euro a fost destinată ca mită pentru „candidații prietenoși” care trebuiau să implementeze politica Kremlinului în Republica Moldova după alegeri, 528.000 de mii de euro urmau să meargă la „proiecte media” de propagandă, iar 393.000 de mii de euro erau direcționați către observatorii electorali străini care trebuiau să afirme că alegerile prezidențiale de peste Prut au fost „curate”.
De asemenea, jumătate de milion de euro fuseseră alocați pentru „procesarea rezultatelor de către Comisia Electorală din Republica Moldova” , acesta fiind ultimul as din mânecă al Kremlinului, în cazul în care candidatul Igor Dodon era aproape să piardă alegerile.
Ancheta ziarului german mai evidențiază alte zece „proiecte” de propagandă, prin care Kremlinul a planificat acțiuni de influențare a electoratului din Republica Moldova.
Printre acestea s-ar mai fi numărat mesajele politice transmise prin diverse canale cu tentă politică de pe YouTube sau amenințările cu bombă împotriva numărării voturilor, acolo unde candidatul susținut de Moscova era pe cale să piardă, care aveau ca scop evacuarea personalului din secția de votare pentru ca indivizi străini să pătrundă în secții și să schimbate buletinele de vot în favoarea lui Igor Dodon.
„Unul din motive înfrângerii lui Igor Dodon în fața Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost faptul că rușilor li s-au semnalat că sunt cunoscute planurile lor în detaliu, ceea ce a dus la anularea multor operațiuni planificate și deja începute de la Kremlin”, se mai precizează în ancheta ziarului german, citată de Digi24.ro.
De asemenea, Bild mai scrie că, chiar dacă serviciile moldovenești au reușit să oprească în timp util unele dintre operațiunile de influență din vara și toamna anului 2020, ceea ce urma să fie experimentat în Republica Moldova ar putea reprezenta un plan pentru viitoarele alegeri federale din Germania.