Doi poli de dreapta cu probleme

iunie 5, 2007 0

Reconstructia dreptei in Romania incepe cu multe peripetii; de aici, multe semne de intrebare in privinta unui deznodamint asteptat de „arhitecti”. Intii, ca nu vom avea un singur pol, ci, dupa cum se aseaza evenimentele, doi. Sa ne amintim: la inceputul anilor 90, fiecare partid „istoric” avea o dublura, binecuvintata de Iliescu si de fesenistii lui duri. Mutatis mutandis: acum, intentia unor politicieni de a avea un pol de drepta e supusa unui „marcaj” efectut de o mina de politicieni care intentioneaza si ei sa construiasca un pol de dreapta.
Apoi, distributiile pe care mizeaza cele doua garnituri „de dreapta” au in componenta citeva piese foarte fragile. In jurul PNL graviteaza partiduletze suspecte si expirate si personaje cu un capital de imagine negativa redutabil; insusi PNL, de altfel, sta rau si, daca privim trendul, se poate sa fie si mai rau. Apoi, tot aici, PNL, teoretic pilonul central al polului, ramine la guvernare cu sprijinul evident al PSD, dusman traditional al dreptei.  Plus: Emil Constantinescu, achizitia de data recenta a viitorului pol de dreapta-aripa PNL, AP, etc -practica aceeasi duplicitate, ca si liberalii, fata de social-democrati. In partea cealalta, PD-PLD e pilonul si, deja, de aici incep problemele: Traian Basescu, adevaratul presedinte al PD, si Teodor Stolojan, sint oamenii care au fost la inceputul anilor 90 in echipe, politice si guvernamentale, de stinga. Mai departe: e tot mai evident ca PNG nu e exclus de la negocierile pentru creearea polului de dreapta – aripa PD-PLD; or prezenta lui Becali si compania in aceasta constructie politica submineaza, poate fatal, un asemenea demers. In plus,  e curtat si partidul de buzunar al unui personaj foarte dubios cum este, sper ca sinteti de acord, Ioan Talpes.
E inca prea devreme pentru o asemenea idee, insa, daca lucrurile vor evolua in acelasi sens ca si pina acum, in privinta reconstructiei dreptei, la un moment dat, se va crea contextul numai bun pentru…reconstructia stingii.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.