DOVADA. Clotilde Armand are dreptate în criza gunoaielor! Dar poate ea ”muri” cu dreptatea-n mână?
Războiul la scenă deschisă dintre Clotilde Armand, primărița de la Sectorul 1, și compania de salubritate ROMPREST este încă nedecis. Niciuna dintre cele două tabere nu a câștigat confruntarea, iar între ele a picat la mijloc cetățeanul din sectorul 1, care riscă să asiste dintre gunoaie la un conflict pe care nu și-l dorește.
De moment, ROMPREST a cedat: a reînceput să ridice gunoiul menajer, după ce anunțase că nu o va mai face, deoarece Primăria Sectorului 1 nu a plătit serviciile de salubritate. Dar este doar o mică victorie de parcurs.
ROMPREST are un contract ”beton”, semnat în vremea primarului Andrei Chiliman, care le permite administratorilor companiei să ”joace” dur cu Primăria condusă acum de Clotilde Armand.
Pe fond, aceasta are dreptate. O dovește documentul alăturat publicat de G4Media.ro, care arată că ROMPREST încasează enorm din banii plătiți de cetățenii din sectorul 1 ca impozite și taxe: o TREIME din bugetul total al Sectorului 1, enorm!
”Compania de salubritate Romprest a înaintat primăriei la începutul anului o estimare de buget de 240 de milioane de lei, conform documentelor publicate de Economedia.ro, pentru servicii de curățare a străzilor, colectare și depozitare a deșeurilor și deszăpezire. Cu facturi restante de alte 90 de milioane de lei pe 2020, pe care primăria însă le contestă, Romprest ar fi ușurat în acest an bugetul administrației locale de aproximativ 330 de milioane de lei. Cu toate că este una dintre cele mai bogate administrații, această sumă reprezintă cam o treime din bugetul primăriei Sector 1 pe un an de zile. Primaria ar fi cheltuit, așadar, cam un milion de lei pe zi (200 de mii de euro pe zi) doar pe servicii de salubritate”, dezvăluie G4media.ro.
Acesta este motivul justificat pentru care Clotilde Armand a declanșat războiul cu ROMPREST, unul în care ea nu are prea mulți aliați.
”Romprest a avut de partea sa mai toate televiziunile de știri, care au început o campanie furibundă împotriva primarului. Cele mai multe au beneficiat de contracte și sponsorizări generoase sau au intrat în coliziune cu Clotilde Armand din alte motive, ca Digi 24. Televiziunea deținută de RCS-RDS a atacat-o după ce primarul a dispus prin luna aprilie demontarea cablurilor instalate ilegal pe stâlpi de companiile de telecomunicații”, mai scriu jurnaliștii de investigație.
Poziția ROMPREST este una solidă și are la bază contractul care acordă companiei de salubritate exclusivitate pentru 25 de ani în sectorul 1.
Singura șansă ca Primăria Sectorului 1 să poată anula acest contract care favorizează puternic ROMPREST este declararea stării de urgență în Sectorul 1. Este ce a cerut deja Clotilde Armand, dar decizia o poate lua doar Barna Tánczos, ministrul Mediului, membru UDMR și partener la guvernare cu USR.
Va lua acesta decizia de a declara stare de urgență în Sectorul 1 – o situație fără precedent în Capitală?
Dacă ministrul Mediului nu o va face, Clotilde Armand nu va putea duce mai departe războiul, altfel justificat, cu ROMPREST, dintr-un motiv simplu: oamenii de rând nu vor fi dispuși să suporte pe termen lung un conflict din care ei nu văd lumina de la capătul tunelului și care îi condamnă la viață printre gunoaie.
Dacă însă Barna Tánczos va considera, pe baza probelor din teren (criză majoră, care afectează sănătatea publică în capitala țării), că e nevoie de o decizie specială în situație specială, atunci poate declara starea de urgență, iar Clotilde Armand primește astfel un puternic respiro pentru a continua lupta cu ROMPREST.
Pe scurt: Clotilde Armand a declanșat o operațiune în favoarea cetățenilor din Sectorul 1, care sunt obligați să achite sume imense pentru serviciile de salubritate, dar există riscul ca acest plan să se întoarcă împotriva sa dacă șefa de la Sectorul 1 nu va avea suficient ”spate” în războiul cu ROMPREST.
Ea are nevoie, în acest scop, atât de suportul majorității locuitorilor din parohia sa politică, dar mai ales de sprijinul colegilor de la guvernare, de la USRPLUS, PNL și UDMR.
Cel dintâi suport pare încă suficient (populația Sectorului 1 nu respinge acțiunile lui Clotilde Armand), celălalt însă nu e foarte clar. Consilierii de la Sectorul 1 nu îi sunt aliați, la Capitală, primarul general Nicușor Dan este prins în bătălia de imagine dintre consilierii tuturor partidelor, nici dinspre Guvernul României nu vin mesaje de susținere.
Totuși, există acum un personaj care poate să o ajute puternic pe Clotilde Armand: Barna Tánczos, ministrul Mediului. O va ajuta?