Draga Costi Rogozanu, e groasa rau :) Istoria comunismului din Romania

iunie 15, 2009 1

Iata! Oamenii care au lucrat la Raportul „Tismaneanu” nu sint producatori de discurs isteric, asa cum infantil (ca sa nu spun altfel!) i-ai numit tu si colegii tai de gindire asa zis critica! Ei – oamenii care au lucrat la acel raport esential pentru Romania – afirmau, transant, un adevar teribil despre istoria noastra recenta. Franchetea nu e totuna cu isteria!
Aveti – si tu, si colegii tai care ati denuntat „iluzia anticomunismului” – o prima transa de documente (perioada 45-65) despre un sistem politic intr-adevar demonic si monstruos, fata de care v-ati ingaduit – as vrea sa cred ca doar inconstient si teribilist – sa fiti mult prea ingaduitori.
Asa incit, nu uita, te rog, sa anunti vestea aparitiei acestei carti si acolo la voi, in „fratie”! Data viitoare, poate reusiti sa va mobilizati mai bine decit ati facut-o la aceasta dezbatere despre comunism!
Volumul arata asa:
istoria-comunism
Iar editorii spun asa:

Acest volum reuneşte 193 de documente, în marea lor majoritate inedite, din primii 20 de ani ai comunismului românesc (1945-1965). El a fost conceput ca o anexă a Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Este, aşadar, o colecţie de mărturii ale vremii care să ilustreze, aducând deseori un plus de informaţie, temele dezvoltate în Raport. Prin acest prim volum, care acoperă perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej, am dorit, pe de o parte, să punem la dispoziţia cercetătorilor un instrument de lucru şi, pe de altă parte, să oferim oricărei persoane interesate de istoria comunismului din România posibilitatea unui contact direct cu realitatea de atunci sub diferitele sale aspecte.
Lectura acestor documente îl va ajuta pe cititor să-şi formeze propria sa opinie despre activitatea şi evoluţia partidului comunist şi a organizaţiilor de masă aflate sub controlul său, după 1945; atitudinea sovieticilor şi implicarea lor în comunizarea României; distrugerea societăţii civile; comunizarea instituţiilor de stat; falsificarea alegerilor din 1946; represiunea la care regimul a supus societatea, cu ajutorul Siguranţei, apoi al Securităţii, al Poliţiei, ulterior al Miliţiei, Procuraturii, Justiţiei, dar şi al Armatei; legislaţia cu caracter represiv; sistemul concentraţionar; executarea sumară a unor opozanţi politici; rezistenţa armată anticomunistă din anii 1950; mişcările studenţeşti; încercările Securităţii de a infiltra exilul politic românesc; naţionalizarea, confiscarea ultimelor proprietăţi moşiereşti, colectivizarea agriculturii; politica partidului faţă de cultele religioase şi minorităţile naţionale; ideologizarea culturii şi învăţământului.
Cititorul va putea descoperi culisele puterii, cum gândeau şi vorbeau lideri comunişti de prim-plan, ca Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Teohari Georgescu, Iosif Chişinevschi, Miron Constantinescu, Nicolae Ceauşescu, Alexandru Drăghici, dar şi simpli activişti sau mărunţi ofiţeri de securitate, de care a depins viaţa a milioane de oameni. Cititorul va putea descoperi care a fost soarta a mii de cetăţeni anonimi ai acestei ţări, în perioada de construcţie şi consolidare a regimului comunist. El va putea judeca singur dacă condamnarea comunismului de către Preşedintele României, la recomandarea Comisiei Prezidenţiale şi pe baza Raportului final, la 18 decembrie 2006, ca „regim ilegitim şi criminal” a fost justificată. (Editorii)

PS. Volumul a carui coperta o aveti mai sus e primul dintr-o serie de trei. Al doilea e programat sa apara la anul, la acelasi tirg de carte, iar al treilea, peste doi ani, tot la tirgul de carte. Ultimele doua volume sint dedicate perioadei Ceausescu – primul (65-77), al doilea (77-89). Fiecare volum are in jur de 1000 (o mie) de pagini.
PS 2 Cartea va fi lansata la Tirg, chiar in ziua inaugurala, miercuri, la ora 18, in prezenta lui Traian Basescu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.