E cuplul Cîțu-Vîlceanu anti-Ciucă? E bine ca premierul PNL să ia partea PSD? Ministrul Fondurilor UE dă arama pe față

E cuplul Cîțu-Vîlceanu anti-Ciucă? E bine ca premierul PNL să ia partea PSD? Ministrul Fondurilor UE dă arama pe față

februarie 17, 2022 0

De la o vreme, apar periodic informații ”pe surse” sau analize privind o presupusă tentativă a cuplului Florin Cîțu-Dan Vâlceanu de a-i submnina poziția lui Nicolae Ciucă, premierul PNL în guvernul de coaliție cu PSD și UDMR.

Motivul acestui presupus atac din umbră ar fi acela că președintele PNL și al Senatului României s-ar teme că primul-ministru, odată lăsat să-și folosească prea mult puterea de la Palatul Victorie (cum a făcut Cîțu în bătălia cu Ludovic Orban) în partid, ar crea un al doilea centru de putere, ceea ce ar dezbina și mai mult unitatea internă.

Dar teoria cu planul cuplului Cîțu-Vâlceanu de a-l sabota pe Ciucă ține atâta timp cât Ciucă însuși vrea să ia mai multă putere în PNL, ceea ce până acum nu s-a văzut deloc.

Dimpotrivă, premierul are o misiune dificilă oricum în a menține unită coaliția în care PSD și PNL sunt adesea pe picior de Opoziție, deși sunt ambele la putere.

În acest sens, informațiile privind faptul că Nicole Ciucă l-ar fi atenționat pe Dan Vîlceanu pentru că a criticat public doi miniștri ai PSD au fost interpretate drept un nou semn al ”rupturii” dintre liderul PNL (și oamenii săi) și premierul PNL.

Potrivit surselor Digi24, Ciucă l-ar fi certat pDan Vîlceanu pentru că i-a criticat public pe miniștrii Muncii și Sănătății, Marius Budăi și Alexandru Rafila, ambii de la PSD, pentru modul în care gestionează fondurile europene.

Dan Vîlceanu însă a negat categoric acest zvonuri.

„Nu, nu mi-a reproșat niciodată așa ceva. Dl Ciucă ne-a rugat să nu mai vorbim în contradictoriu în spațiul public. Nu am apostrofat pe nimeni, puteți să luați imaginile să vedeți că nu pronunț nume, spun ceva de notorietate publică. La Ministerul Sănătății și la Ministerul Muncii de ani de zile nu există o absorbție bună la fonduri europene. Din punctul acesta de vedere, aş fi profund recunoscător dacă cei doi miniştri s-ar apleca mai mult asupra acestor aspecte legate de fonduri europene. Au trecut câteva luni şi evident şi eu, şi premierul şi toată populaţia României se aşteaptă să vadă progrese şi mai puţin scuze”, a spus ministrul Fondurilor Europene și actual secretarul general al PNL.

Întrebat cum i se pare că premierul de la PNL ia apărarea miniștrilor de la PSD, Vîlceanu a comentat sec:

„Nu am ce să văd. Sunt discuţii pe care le avem în Guvern. Nu cred că e problema de simţământul cuiva, al meu sau al altui coleg, ci pur şi simplu este premierul României, este premierul pe care PNL îl susţine, a fost votat în partid şi bineînţeles că trebuie să îşi facă datoria de premier de coaliţie”.

Președintele PNL Florin Cîțu a avut deseori în ultima vreme poziții public critice nu atât la adresa PSD, cât legat de politicile publice ale acestui partid.

Cîțu a fost critic de fiecare dată când în spațiul public au apărut măsuri sau proiecte care presupun ”tocarea” banului public pe ajutoare sociale, motivul comentariilor sale fiind acela că prioritatea trebuie să fie dezvoltarea economiei, fără de care statul nu mai poate mări pensii sau salarii pe viitor și nici nu mai poate ajuta populația prin subvenții sau plafonări.

”Nu facem decât să ascundem gunoiul sub preș. Cei care nu au învățat nimic din criza din 2008-2010, sunt responsabili pentru viitor”, a avertizat Cîțu.

Unii analiști au interpretat criticile lui Cîțu la adresa PSD nu drept încercarea de a îndrepta o eroare de strategie a actualei coaliții, ci atacuri directe la PSD și la premierul Ciucă.

Drept urmare, Florin Cîțu a anunțat că nu va mai participa la ședințele coaliției cu PSD.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.