Cine sunt cei mai puternici oameni din jurul lui Putin și cine conduce Rusia: ei sau el?
Oligarhii, magnatii și puternicii zilei care conduc economia rusă știu lecția: nu intra în politică fără permisiunea Kremlinului și nu îl contrazice pe Vladimir Putin.
Au învățat-o bine văzându-i pe alții căzând, cum ar fi Mihail Hodorkovsky, când liderul rus a venit la putere, în urmă cu mai bine de două decenii, și a început să facă curățenie pentru a-și plasa prietenii cei mai apropiați și colaboratorii loiali, majoritatea dintre ei, în poziții cheie la Sankt Petersburg. A fost demontarea unei clase oligarhice și crearea unei alte caste.
Pentru liderul rus, fost agent KGB, încrederea este cheia, mult mai mult decât meritocrația. Așa a predat oamenilor din cercul său – de asemenea unii nu atât de apropiați, dar pe care i-a supus unor teste de loialitate – companiile de stat sau le-au favorizat intrarea lor în cele private – ceea ce în Rusia nu ar fi nimic fără aprobarea Kremlinului — împreună cu o bucată mare de tort din concesiunile publice, arată o analiză publicată de influentul ziar El Pais.
Sunt oamenii lui Putin. Pentru unii reprezintă ceva de genul „guvernului umbră” al țării, un amestec între magnati și foști ofițeri de securitate (cunoscuți sub numele de siloviki). Magnatii se ocupă de bani, dar nu uită niciodată că sunt subordonați celui care, astăzi, le garantează prosperitatea.
Oameni precum Igor Sechin (Rosneft); frații Boris și Arkadi Rotenberg și Gennady Timchenko, prietenii tineri ai lui Putin și colegii săi de judo; Yuri Kovalchuk (Rossiya Bank), din casta politică din Sankt Petersburg; Yevgeny Prigozhin, antreprenor de restaurant cunoscut sub numele de „bucătarul-șef al lui Putin” și acuzat că a fost în spatele ”fermelor” de troli care au intervenit în alegerile din 2016 din SUA și l-au făcut președinte pe Donald Trump sau compania mercenară Wagner, care a intervenit în Siria, Ucraina, Venezuela sau Republica Centrafricană pentru a apăra interesele neoficiale ale Kremlinului. Sunt bărbați care au învățat beneficiul de a face favoruri lui Putin, care vorbesc limba lui și nu cea a oligarhilor – precum Oleg Deripaska (Rusal), Viktor Vekselberg (Renova) sau Alexei Mordashov (Severstal) – victime ale regimului, arată ancheta jurnalistică
Din grupul istoric al originalilor, tineri bancheri și rechini care, odată cu prăbușirea URSS, și-au însușit active de stat – producție industrială, minerit și zăcăminte de petrol și gaze – și și-au folosit finanțele pentru a-l ajuta pe Borís Elțîn să fie reales în schimbul unor avantaje, mai mulți bani și putere, a mai rămas doar un cuplu. Poate că magnatul Mikhail Fridman, care locuiește la Londra, sau Vladimir Potanin, care a reușit să se întrețină sunt excepții. Alții au fost desființați odată cu imperiile lor sau o mare parte a lor, precum Boris Berezovski, exilat și decedat în circumstanțe ciudate, sau Mihail Hodorkovsky, exilat după o condamnare în Rusia, care a îndrăznit să-l atace pe Putin și a vrut să pună piciorul în politică.
Putin, condus de acei siloviki care deja de pe vremea lui Elțin, ascunși, capturau bunuri de stat și dirijau alți rechini, insistă că nu mai există oligarhi în Rusia. Dar, deși mecanismele s-au schimbat, baza rămâne aceeași în toate sectoarele cheie ale statului, notează analistul Andrei Kolsnikov.
„O mare parte din Guvernul Rusiei și mecanismul său de gestionare economică ar putea fi ușor numite Ministerul Industriei Oligarhice”, ironizează expertul. Din 1994 până în 2000, când Putin a venit la putere, Catherine Belton descrie în influenta ei carte Putin’s People, Rusia ca o fostă oligarhie.
Astăzi, spune jurnalistul, care descrie sistemul ca un „capitalism hibrid al KGB”, Rusia nu are oligarhi, ci „slujitori bogați” ai lui Putin și ai serviciilor sale secrete (FSB).
Cine sunt cei mai puternici magnați din Rusia.
Arkadi Rotenberg, regele concesiunilor de stat. El administrează o avere de aproximativ 2,9 miliarde de dolari (2,446 miliarde de euro), potrivit Forbes. Magnatul în vârstă de 69 de ani este, împreună cu fratele său Boris, unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Putin; în copilărie, a fost partenerul său de instruire în judo și sambo (o artă marțială rusă). La sfârșitul anilor 2000, Rotenberg a devenit proprietarul SGM Group și Mostotrest, companii care sunt astăzi doi dintre cei mai mari contractori de construcții din Rusia. Numai în 2015, Rotenberg a câștigat contracte guvernamentale în valoare de 9 miliarde de dolari.
Ecologistul care s-a strecurat în presupusul palat al lui Putin și i-a documentat luxul
Rotenberg a preluat, de asemenea, concesiunea pentru podul care leagă Rusia de peninsula Ucrainei din Crimeea – pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 – când niciun alt om de afaceri nu a dorit proiectul scump. Anul acesta, când un film documentar produs de liderul opoziției ruse, Alexei Navalni, a scos din nou la iveală un palat generos, de milioane de dolari, la Marea Neagră, presupus deținut de Putin, Rotenberg a spus, cu capul plecat, într-un interviu la televiziunea de stat că palatul este al lui. Magnatul, care prezidează și Federația Rusă de Hochei pe Gheață – foarte important pentru Putin, un mare fan al sportului – este, la fel ca alți membri ai cercului restrâns al liderului rus, sub sancțiunile SUA.
Alexei Miller, magnatul energetic rus. Oligarhul în vârstă de 59 de ani este președintele Gazprom, marea companie de stat din domeniul gazelor, și are o poziție solidă în verticala puterii lui Putin: a deținut această funcție din 2001. Relația cu liderul a apărut pe vremea sa în St. Petersburg, când încă se numea Leningrad, și Miller, care făcea parte dintr-un grup de tineri economiști-reformatori, s-au alăturat unui comitet al consiliului condus de Putin. Acolo, el a supravegheat mari proiecte de investiții și și-a demonstrat loialitatea personală față de actualul șef al Kremlinului.
În timpul mandatului său, compania a suferit o puternică extindere internațională. Se crede că Miller este, de asemenea, responsabil pentru angajamentul față de sponsorizările sportive pe care Gazprom le-a menținut în ultimii ani și care a influențat câștigarea de către Rusia a rolului de organizatoare pentru Cupa Mondială de fotbal din 2018.
Prea ocupat să mergi la tribunal
Igor Sechin, oligarhul șef al Rusiei. Fost traducător militar în Angola, a lucrat cu Putin în fosta capitală imperială. Astăzi este șeful Rosneft, compania petrolieră de stat, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.
Sechin, în vârstă de 60 de ani, considerat unul dintre siloviki care îl susțin pe Putin, a ocupat și funcții în guvernul liderului rus fără să se gândească măcar la conceptul de „ușă rotativă”. Sub mâna sa, statul a recuperat multe dintre activele industriei, precum Sibneft, pe care Roman Abramovich le-a vândut către Gazprom, sau activele lui Yukos, compania lui Khodorkovsky, care a mers la Rosneft. În plus, el a conceput o schemă prin care majoritatea exporturilor rusești au intrat sub controlul unui alt prieten loial al lui Putin, Gennady Timchenko, astăzi al șaselea cel mai bogat om din Rusia, conform calculelor Forbes, cu mize la compania de gaze și producător petrochimic, Sibur Holding. Sechin, sancționat și de SUA, este în prezent custodele celui mai valoros activ corporativ al Kremlinului.
Yuri Kovalchuk, casierul neoficial al Kremlinului. Acționar principal al băncii Rossiya, controlează și cel mai mare holding media din Rusia, National Media Group. Departamentul Trezoreriei SUA, care l-a inclus pe lista sa de sancțiuni, l-a numit „bancherul personal al înalților oficiali ai Rusiei, inclusiv al lui Putin”.
Kovalchuk, în vârstă de 69 de ani, lucra deja alături de el la Sankt Petersburg, când liderul rus era viceprimar; au fost și vecini. Magnatul, care deține și o companie de asigurări și controlează al patrulea cel mai mare operator de telefonie mobilă din țară, Tele2, valorează aproximativ 3,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Vladimir Potanin, pionierul și oligarhul supraviețuitor. Considerat al doilea cel mai bogat om din Rusia, în spatele lui Alexei Mordashov, magnatul Severstal, el este singurul dintre cei șapte oligarhi originari care este încă binevenit la Moscova. El a fost cel care a proiectat, în 1995, la patru ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, controversata schemă de „împrumut de capital” prin care Elțin a furnizat mize în unele dintre cele mai valoroase resurse naturale ale Rusiei pentru împrumuturi bancare în schimbul sprijinului electoral. Potanin, un funcționar public devenit om de afaceri, a făcut acest lucru cu o participație de 38% la gigantul metalic și minier Norilsk Nickel pentru doar 170,1 milioane de dolari. Astăzi el prezidează compania și are o avere evaluată la 27 de miliarde de dolari.
Potanin știe când să dea mâna și, de asemenea, când să-și plece capul. El a donat 2,5 miliarde de dolari pentru a construi o stațiune de schi pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014, un proiect foarte dorit de Putin. Și anul trecut, când una dintre platformele sale industriale a provocat una dintre cele mai mari deversări toxice din istorie, în Arctica, și a izbucnit un mare scandal, oligarhul a zburat acolo, și a ținut o conferință video pe teren cu președintele rus, difuzată la televiziune, în care a asigurat cu umilință că el însuși va supraveghea lucrările de curățenie și se va asigura că aceasta nu se va mai repeta; A subliniat, de asemenea, că nu va face apel la amenda record de 2 miliarde de dolari aplicată companiei sale pentru dezastrul ecologic.