Spania scoate masca după 401 zile, dar noul mega-focar COVID din Mallorca arată că pandemia stă la pândă

Spania scoate masca după 401 zile, dar noul mega-focar COVID din Mallorca arată că pandemia stă la pândă

iunie 26, 2021 0

Sâmbătă, 26 iunie 2021. Prima zi în care spaniolii nu mai sunt obligați să poarte mască în spațiile publice deschise, după nu mai puțin de 401 zile de chin cu fața acoperită în speranța protejării de virusul care a devastat țara mediteraneeană.

Dar bucuria eliberării de această incomodă măsură de protecție (asumată însă deschis și respectată de imensa majoritate a populației iberice) vine la pachet cu o veste proastă privind resuscitarea pandemiei urmare a petrecerilor organizate între tineri într-una dintre cele mai populare destinații de vacanță: insula Mallorca din arhipelagul Baleare, în interiorul Mării Mediterane.

Petreceri în camere de hotel, sticle mari, excursii cu barca și un concert masiv de reggaeton în arena de coride din Palma de Mallorca sunt la originea mega-focarului de coronavirus care a infectat peste 600 de studenți din șapte comunități autonome și a forțat izolarea a alți 2.000 din Madrid care au participat la final de an de excursii la Mallorca.

Guvernul regional al Insulelor Baleare a identificat mai multe surse de contagiune și investighează nouă hoteluri din zona Arenal de Llucmajor în timp ce a deschis un dosar penal pentru o infracțiune foarte gravă împotriva organizatorilor unui concert de reggaeton, care a fost suspendat de poliție pentru că era ținut prin încălcările pe scară largă a măsurilor de protecție.

În fiecare an, aproximativ 12.000 de studenți din diferite regiuni ale Spaniei vin la Mallorca dornici să petreacă câteva zile la plajă pentru a sărbători sfârșitul anului.

Expedițiile sunt organizate de mai multe agenții specializate din Peninsulă, precum Tu Fin de Course sau Xcape, bine cunoscute printre studenți și care vând anual pachete pentru o experiență completă pe insulă cu mai puțin de 400 de euro.

Călătoria la Mallorca include de obicei biletul de avion sau feribot, transferurile de la aeroport și nopțile de hotel de aproape o săptămână în unitățile de turism pentru tineri din Arenal sau Magaluf.

Petreceri la piscină, chefuri cu barca, activități acvatice și reduceri la anumite evenimente, cum ar fi concertul de reggaeton care face obiectul anchetei, sunt, de asemenea, incluse în pachet.

Incidența cumulativă a infecțiilor cu coronavirus în Spania în ultimele 14 zile arată o creștere de două puncte la 95,03 cazuri la 100.000 de locuitori, coincizând cu flexibilitatea utilizării măștii în aer liber și când nu este posibil să se mențină o distanță de un metru și jumătate.

Experții își amintesc că utilizarea măștii a salvat multe vieți. Tenerife și Cantabria au frânat deschiderea restricțiilor și a restului autonomiilor, după cazul de la Mallorca, care a provocat diferite focare de Covid-19.

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.