El Pais: ”Cea mai mare țară cu guvern popular din UE nu mai e Germania, ci România”

El Pais: ”Cea mai mare țară cu guvern popular din UE nu mai e Germania, ci România”

decembrie 10, 2021 1

Redutabila mașinărie a Partidului Popular European, care domină Bruxelles-ul de mai bine de 20 de ani, începe să-și piardă din avânt și riscă să ia apă, scrie prestigioasa publicație El Pais, într-o amplă analiză despre schimbarea raportului de forțe politice pe continent dintre grupurile conservatoare și liberale.

Plecarea cancelarului Angela Merkel îi lasă pe conservatori fără lider și cu doar opt locuri din 27 în Consiliul European.

El Pais mai scrie că declinul conservatorilor europeni este de o asemenea amploare, încât din această miercuri, odată cu înlocuirea de gardă de la Berlin, ”cea mai mare țară cu guvern popular nu mai este Germania, ci România”.

Principalele puteri ale Uniunii Europene sunt în mâinile socialiștilor, liberalilor sau ultraconservatorilor, ceea ce împinge PPE spre o călătorie prin deșert cu o călătorie și un final incert.

Odată cu plecarea lui Merkel, PPE nu numai că își pierde cel mai mare lider, dar conservatorii încetează să mai conducă cea mai populată țară din UE și principala sa economie.

Liderii rămași ai formației conservatoare reprezintă opt țări (România, Grecia, Austria, Croația, Slovenia, Lituania, Letonia și Cipru) care însumează doar 11,3% din populația europeană.

Socialiștii, cu șapte șefi de guvern, reprezintă 36,3% din populație, mulțumită, mai ales, ponderii pe care le-o acordă Germania lui Olaf Scholz și Spania lui Pedro Sánchez.

Secretarul general al PPE, europarlamentarul Antonio López-Istúriz, recunoaște că este „într-un moment delicat”. Dar este optimist cu privire la șansele de a recupera terenul pierdut.

„Nu vreau să amăresc partidul nimănui, dar toate sondajele pe care le gestionăm dau din nou victoria PPE la alegerile pentru Parlamentul European din 2024”. Popularii au câștigat alegerile europene de cinci ori la rând din 1999.

Sursele socialiste, în schimb, sărbătoresc că, „după atâția ani vorbindu-se despre criza social-democrației”, au recuperat guverne la fel de importante precum cel al Germaniei.

Atotputernicul PPE, după încheierea erei Merkel de miercuri, nu mai guvernează în niciuna dintre cele cinci economii principale ale zonei euro (Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos) sau în oricare dintre țările fondatoare ale UE (toate cele trei țări din Benelux au prim-miniștri liberali).

PPE a pierdut și în Europa Centrală, un bastion al votului conservator, dar unde opțiunile mai extreme câștigă simpatia alegătorilor, în special în Polonia și Ungaria.

Nici scena internațională nu este favorabilă, iar eventualii aliați, precum conservatorii britanici sau americani, se află într-o derivă populistă, care nu este foarte compatibilă cu democrația-creștină mai tradițională.

PPE trece astfel printr-o reînnoire esențială după 16 ani de conducere aproape necontestat a lui Merkel. Dar celui mai mare grup politic din Europa îi lipsește deocamdată o schimbare clară a conducerii și o unitate puternică pe drumul de urmat, unele delegații naționale fiind atașate esențelor creștin-democratice, iar altele fiind dispuse să adopte poziții apropiate de extrema dreaptă sau chiar de populism.

López-Istúriz este convins că în cele din urmă „tezele de centru vor prevala, pentru că populismul și tentațiile sale cu mare acoperire mediatică sunt doar pentru politicienii de rangul trei”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.