Electrolux Satu Mare – pregătire de grevă generală

Electrolux Satu Mare – pregătire de grevă generală

februarie 22, 2019 0

Pe acest site ați mai tot văzut relatări despre luptele angajaților din mediul privat pentru mărirea salariilor. Au fost și vor fi mereu bine primite vești de pe acest front.

Acum 7 ani vorbeam prima oară cu sindicaliștii de la Electrolux Satu Mare (fabrică parte din grupul suedez Electrolux). Atunci vă povesteam despre o grevă în aer liber la minus multe grade, pentru măriri salariale și drepturi precum pauze ceva mai normale pentru lucrătorii de la bandă.

Alte proteste au avut loc în 2017 – pentru că, evident, trecera la sistemul cu toate taxele la angajat nu a fost lină cum își închipuia PSD – a fost nevoie de negocieri și ca să se conserve salariile și drepturile.

Am vorbit zilele astea cu unul din liderii sindicali de acolo, Vasile Dârle și treaba e clară: luni, 25 februarie, au o grevă de avertisment și, dacă nu ies negocierile, sunt hotărâți să treacă la grevă generală. Au mai avut programată o grevă de avertisment și patronii i-au dat în judecată.

Sunt ceva peste 900 de muncitori la Electrolux, 550 sunt membri de sindicat, 70% deja semnaseră ieri pentru greva de avertisment de luni. Media salariilor este de 3000 de lei brut. Cerințele sindicale sunt: 650 de lei brut (350 lei net) pentru fiecare lucrător.

Oferta patronatului: 5% creștere, 150 de lei bonus de prezență, brut, și nu și pentru personalul TESA – dar aici sunt niște capcane, dacă cumva ai mai mult de o zi concediu medical pe lună, s-a dus și bonusul.

Sorin Faur, președintele sindicatului, explică mizele patronatului: șefii nu cred că se ajunge la grevă generală pentru că lucrătorii se demobilizează dacă vor interveni zile neplătite: ”Ei, cei din conducere, cred că angajații de la Electrolux sunt mult prea săraci ca să își permită să intre în grevă generală și să fie neplătiți pe zilele respective” (sursa).

După pierderile din 2016, Electrolux a avut profituri bune, piața din România este una importantă, piețele externe merg, s-au angajat și 100 de oameni în ultima perioadă, deci argumentul cu ”strângem cureaua” nu prea ține.

L-am întrebat pe Vasile Dârle dacă nu ar merge o asociere transnațională cu sindicate de prin alte țări, așa cum s-a întâmplat la Audi, în Ungaria. Mi-a explicat că pârghia de negociere e mult mai mare la Audi pentru că fabrica maghiară e parte din lanțul de producție, pe când la Satu Mare aragazurile se produc de la cap la coadă. Legăturile cu sindicaliștii maghiari sunt foarte bune, dar rămân la nivel de sfaturi, asocierea fiind dificilă între fabrici care produc autonom diverse produse.

După greva de avertisment de luni aflăm și dacă va fi stabilită greva generală pe termen nelimitat. Voi reveni.

sursa foto: Gazeta de Nord-Vest

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.