Elena Basescu. Dar daca?

martie 19, 2009 0

Au inceput exercitiile de proiectii electorale in cazul Elenei Basescu. Foarte bine!
Multe opinii converg spre ideea ca nu ii va fi greu domnisoarei Basescu sa stringa numarul de semnaturi necesare pentru a intra in competitie. Ceea ce ar insemna ca va candida la alegerile din 7 iunie.
Ei bine, ajunsa acolo, nu e exclusa varianta de a aduna, ajutata de numele-brand pe care il poarta dar si de, se speculeaza, o disciplina de partid a PDL bine dirijata, numarul de voturi suficient pentru a obtine un mandat de europarlamentar. Ceea ce ar putea inseamna, conform acestor calcule, ca PDL ar avea cu un mandat in minus la numaratoarea finala. Ceea ce, in al doilea rind, in conditiile unei competitii acerbe cu PSD, ar putea plasa, la o adica, popularii romani in spatele social-democratilor. Ceea ce, spune linia aceasta de argumentare, ar putea mari numarul „arogantelor” pesediste, oricum tot mai nazurosi in chip programatic pe masura ce se apropie prezidentialele.
Haideti sa ne oprim aici cu scenariul acesta.
Si sa ne intrebam ce se va intimpla daca, si cu Elena Basescu-europarlamentar independent, PDL va obtine cu 3-5% in plus la europarlamentare fata de PSD? 3-5% venite, de pilda, pe filiera liberala, in conditiile in care PNL a fost eliberat de privilegiul de a arunca precum niste manelisti cu banii de la bugetul tarii in scopuri electorale, ceea ce se traduce si printr-o contractie a cotei lor electorale?
De altfel, dati-mi voie sa va spun ca o parte din disidenta part-time pe care incep sa si-o cultive asiduu social-democratii vine si din nelinistea cu privire la cota lor electorala reala de acum si, mai ales, cea care s-ar putea inregistra peste doua luni si ceva la urne.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.