Europa își cunoaște deja soarta: în august, varianta DELTA a coronavirusului va fi extinsă în proporție de 90%

Europa își cunoaște deja soarta: în august, varianta DELTA a coronavirusului va fi extinsă în proporție de 90%

iunie 27, 2021 0

Europa urmărește cu îngrijorare expansiunea variantei delta a coronavirusului pe continent. Mai contagioasă și cu abilități îmbunătățite de a ocoli, parțial, protecția vaccinurilor, această nouă descendență, care a fost descoperită în India, provoacă deja 90% din infecții în Regatul Unit.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), la sfârșitul lunii august, varianta Delta va fi, de asemenea, responsabilă pentru 90% din toate infecțiile din Europa.

Creșterea acestei variante a precipitat deja Portugalia, oprindu-și relaxarea măsurilor antipandemie, iar Regatul Unit a întârziat cu o lună data preconizată de revenire la vechiul normal.

Spania, la rândul său, se mișcă între două ape: în acest weekend a ridicat obligația de a purta o mască pe stradă și sărbătorește faptul că Regatul Unit a inclus Insulele Baleare în lista sa de zone sigure de călătorit, dar guvernele regionale cer prudență populației cu flexibilitatea măsurilor din cauza fricii de varianta delta. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat, vineri, „îngrijorarea” blocului european cu privire la extinderea variantei indiene și a cerut țărilor să nu lase garda jos cu restricțiile și măsurile de control.

Noua tulpină de coronavirus care bântuie Europa îngrijorează și experții. Dovezile științifice sunt încă limitate, dar antecedentele Indiei, unde varianta delta a făcut ravagii și a provocat infecții, spitalizări și decese, menține comunitatea științifică în alertă.

Daniel López Acuña

„Este o variantă la care trebuie să fim atenți și ar trebui să fim îngrijorați, dar nu alarmați. Este rezultatul a două mutații, una care o face mai contagioasă și cealaltă care tinde să scape mai mult din vaccinuri ”, rezumă Daniel López Acuña, fost director de urgențe la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

ECDC estimează că această variantă este cu 40% și 60% mai transmisibilă decât alfa, descoperită în Marea Britanie în septembrie 2020 și predominantă în prezent în mare parte din Europa (inclusiv Spania).

Delta „este, deocamdată, cea mai contagioasă variantă identificată”, a declarat vineri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În plus, conform studiilor efectuate de serviciile de sănătate publică britanice, eficacitatea primei doze de vaccinuri Pfizer și AstraZeneca este mai mică față de varianta delta: sunt eficiente la 33%, în timp ce împotriva variantei alfa, acest procent se ridică la 50%.

Cu cele două doze administrate, cu toate acestea, protecția este foarte similară cu cea obținută împotriva alfa: regimul complet cu Pfizer este eficient cu 96% împotriva spitalizării și cu AstraZeneca cu 92%.

„Se pare că această variantă păcălește mai ușor vaccinurile, dar funcționează. Chiar dacă există infecții, vaccinurile protejează împotriva formelor grave ale bolii”, declară și Marcos López Hoyos, președintele Societății Spaniole de Imunologie.

În orice caz, ceea ce este clar este că, printre cei nevaccinați sau cei care nu au finalizat regimul de vaccinare, riscul de transmitere și infecție crește. Tinerii sunt în prezent grupul de populație cel mai neprotejat, deoarece nu au avut încă acces masiv la vaccinuri și, deși nu sunt deosebit de vulnerabili la infecții grave, pot transmite virusul grupurilor de populație mai în vârstă care nu au finalizat regimul de vaccinare.

ECDC a cerut ca circulația virusului să fie menținută scăzută până când cei mai vulnerabili sunt pe deplin protejați.

„Aproximativ 30% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 40% dintre cei peste 60 de ani nu au primit încă un ciclu complet de vaccinare în Uniunea Europeană. Există încă prea multe persoane cu risc de infecție covid gravă, pe care trebuie să le protejăm cât mai curând posibil ”, a avertizat săptămâna aceasta directorul ECDC, Andrea Ammon.

Varianta Delta plus

În plus, varianta delta are o nouă deviație, delta plus, care ține și experții în dubiu.

„În India este clasificat ca o variantă de interes și are mai multă capacitate de transmisie, dar nu pare mai virulentă”, adaugă Pumarola. Este, potrivit lui López Acuña, o linie care combină varianta delta cu varianta sud-africană, dar este încă prea devreme, sunt de acord experții, pentru a trage concluzii despre impactul acesteia.

„Aceasta este problema cu care ne confruntăm atât timp cât nu avem campanii de vaccinare omogene la nivel mondial. Atâta timp cât există aceste inegalități, vom avea nuclee de infecție active care vor face ca virusul să continue să circule și să genereze mai multe variante transmisibile ”, sentința Pumarola.

În orice caz, dacă autoritățile sanitare sunt de acord cu ceva, cel mai bun mod de a opri extinderea deltei este accelerarea vaccinării și completarea programului de imunizare pentru populația cea mai vulnerabilă.

Experții cer, de asemenea, să mențină măsuri de control pentru a preveni transmiterea.

„În Spania, de exemplu, am fost prea permisivi cu cei sosiți din Regatul Unit și acest lucru crește riscul. Este, de asemenea, nepotrivit să renunți la măștile în aer liber și să relaxezi măsurile în viața de noapte”, conchide López Acuña.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.