Europa, spre vaccinarea obligatorie. Alegerea UE: să taie în carne vie sau să se scufunde economic
Austria este prima țară care a anunțat vaccinarea obligatorie anti-COVID, dar întreaga Uniune Europeană ia acum în calcul tot mai serios această măsură, potrivit Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
Noul val de infecții — al patrulea sau al șaselea, în funcție de țară — și mutația omicron a coronavirusului au prins Europa într-un moment foarte prost: Germania, cu un guvern încă nefuncțional; în Portugalia, cu alegeri în puțin mai mult de o lună.
În Franța, Emmanuel Macron are un orizont electoral complicat, cu extrema dreaptă la pândă, în timp ce în Italia Mario Draghi se gândește dacă se mută de la Palatul Chigi la Quirinal pentru a-și asuma președinția Italiei.
Chiar și în afara Uniunii Europene, premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu dificultăți și săptămâna aceasta a văzut cum câțiva parlamentari din partidul său s-au revoltat împotriva restricțiilor.
Nu a trecut o săptămână de când a apărut varianta omicron și dezbaterea privind vaccinarea obligatorie a fost deja deschisă pe orice canal, în ciuda faptului că momentan nu există date suficiente pentru a confirma dacă Omicron este mai transmisibil sau scapă de eficacitatea vaccinurilor.
„Soluția cu o vaccinare obligatorie este o dezbatere necesară”, a susținut miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, când a vorbit despre această măsură pe care o studiază mai multe țări, inclusiv a sa, Germania, anunță El Pais.
Politica germană a reamintit că în Europa există încă 150 de milioane de cetățeni nevaccinați, o treime din populație.
Dar această dezbatere nu este pașnică, așa cum sa văzut în urmă cu puțin mai mult de o săptămână în Austria, Țările de Jos și Belgia, unde protestele împotriva măsurilor restrictive s-au încheiat cu revolte. Nici în cadrul unor guverne: în coaliția germană care va ajunge la putere, liberalii au fost reticenți recent.
Îndoielile legale există și deschiderea acelei discuții în întreaga Uniune Europeană poate duce la transformarea măsurii într-o problemă acolo unde nu este (Spania, Portugalia și Italia au rate de vaccinare foarte mari).
Gama de măsuri depășește aria injecțiilor cu ser imunizator. Pe lângă suspendarea zborurilor pe care cei 27 au aprobat-o pentru șapte țări din sudul Africii, se adaugă faptul că Irlanda și Portugalia au anunțat deja că vor solicita teste PCR călătorilor vaccinați, chiar dacă provin din țările UE.
Măsurile necesare pentru a reduce răspândirea coronavirusului vin, de asemenea, într-un moment nefavorabil în Polonia. Think tank-ul Eurasia reamintește că rata de vaccinare în această țară este scăzută, că spitalele sunt pline și că coaliția guvernamentală are în ea un partid mai de dreapta decât PiS, cel care care se opune oricum restricțiilor.
Și pe acest fundal de incertitudini politice, incertitudinea redresării este, de asemenea, exacerbată de omicron, așa cum a spus OCDE miercuri.
Un nou șoc pentru economia mondială ar veni pe dezechilibre foarte accentuate, așa cum se poate observa la sfârșitul crizei, și cu un volum al datoriei care în zona euro ajunge la 100% din PIB și îngustează foarte mult marja de reacție a UE față de continuarea îndatorării fără niciun orizont.