EXCLUSIV. Revolta polonezilor împotriva UE a ajuns în stradă, chiar la porțile Europei

EXCLUSIV. Revolta polonezilor împotriva UE a ajuns în stradă, chiar la porțile Europei

octombrie 22, 2021 0

Corespondență specială de la Luxemburg de la Viorica și Constantin Cristache

Polonezii au ales să ducă mai departe războiul lor cu Uniunea Europeană chiar în fața instituțiilor comunitare.

Astfel, vineri, 22 octombrie, în legătură cu situația privind mina și termocentrala Turów, a avut loc un protest al sindicatului “Solidaritatea”, în fața sediului Curții de Justiție a UE (CJUE) din Luxemburg.

După prima decizie a CJUE din mai anul acesta, „Solidaritatea” a arătat clar că nu acceptă decizia vicepreședintelui CJUE cu privire la mina și centrala electrică Turów.

După cum s-a anunțat in conferința de presă organizată de către președintele sindicatului “Solidaritate”, Piotr Duda, se pregătește și o cerere către parchet cu sesizarea suspiciunii că vicepreședintele CJUE, Rosario Silva de Lapuerta, a comis o infracțiune care a pus în pericol viața și sănătatea locuitorilor din Bogatynia. Cererea urmează să fie înaintată la parchet în zilele următoare.

CJUE a decis luni, 18 Octombrie că Polonia urmează să plătească Comisiei Europene o amendă zilnică de 500.000 de euro pentru că nu a pus în aplicare măsuri provizorii și nu a oprit exploatarea lignitului la mina Turów.

După această decizie, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Müller a anunțat că guvernul polonez nu va închide mina.

Polonia are însă mai multe fronturi de război deschise cu UE.

Decizia Curții Constituţionale din Polonia, care a stabilit că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu legea fundamentală națională pune UE în poziția dificilă de a afla dacă poate impune legislația comunitară sau nu. CE își declară îngrijorarea.

Dacă decizia Curţii Constituţionale care spune că legile naţionale au întâietate în faţa celor europene, nu este retrasă, Polonia riscă, într-o prima etapă, să piardă zeci de miliarde de euro, care ar fi reprezentat fondul de ieşire din criză ce îi revenea şi care sunt condiţionate de respectarea statului de drept.

„Comisia nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, a răspuns Comisia Europeană într-o declarație de presă. CE își exprimă „îngrijorarea serioasă” cu privire la decizie și precizează că potrivit Tratatelor Europene:

  • dreptul UE are întâietate în fața dreptul național, inclusiv față de dispozițiile constituționale;
  • toate hotărârile adoptate de Curtea Europeană de Justiție sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale.

În opinia Curții Constituţionale din Polonia, „organismele europene acţionează dincolo de competenţele lor” iar purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller a scris pe Twitter că „supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii”.

În Polonia au fost organizate vineri și demonstraţii pentru a apăra dreptul la avort legal cu ocazia marcării unui an de la decizia Curţii Constituţionale care a interzis practic întreruperea voluntară a sarcinii, informează AFP.

Pe 22 octombrie 2020, Curtea Constituţională, susţinută de guvernul populist de dreapta, a scos în afara legii întreruperea voluntară a sarcinii în cazul unei malformaţii grave a fătului, care a avut ca rezultat interzicerea oricărui avort, cu excepţia cazurilor de viol sau incest sau când viaţa mamei este în pericol.

Sursa foto: Le Essentiel

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.