Faraonul cu mandolină: Ludovic Orban

martie 7, 2008 2

Ludovic Orban, despre care Dinu Patriciu susţine ca n-a mai pus de opt ani alcool în gură, a luat-o pe urmele lui Ceauşescu. Vrea un canal între Bucureşti şi Dunăre. Şi crede că acest proiect ar fi favorabil economiei româneşti.

Pe canalul Dunăre-Marea Neagră vor mai trece, probabil, mii de remorchere pînă cînd această uriaşa cheltuială va fi amortizată. Dar Ludovic Orban, în pană de idei la Transporturile ale căror gropi de pe şosele le ministerializează şi ca să facă mai suportabile grevele de la CFR, a redescoperit măreţia ideii unui nou canal, Bucureşti-Dunăre.

Ministrul Transporturilor şi al mandolinei personale se mai şi laudă că ar fi cinci firme interesarte de axcest proiect. Bineînţeles că există firme interesate să facă un contract cu statul pentru un asemenea proiect gras. Bineînţeles că aceste firme îşi fac şi lobby şi vor găsi şi cozi de topor care să susţină că acest canal ar putea fi marea şansă economică a României, Ca să ce?  Să ne dăm cu barca de pe Dîmboviţa pînă la Constanţa?

 Bucureştiul nu mai e un mare centru industrial, încît să zicem că ar putea avea, ca port cu deschidere la Dunăre şi la Marea Neagră,  ceva de cîştigat din asta. Aşa-zisele argumente ale  transportului ieftin pe apă se taie ca maioneza, cînd ştim că ele presupun un lanţ de ecluze spre Bucureşti şi cînd mai ştim că transporturile lente, care ar putea fi interesante pentru materii prime sau pentru produsele finite care se pretează la acest tip de transport, nu mai au nici o legătură cu Bucureştiul. Încît fireşte că te întrebi dacă nu cumva Ludovic Orban nu mai încearcă în secret cîte

„una mică” dar cu efect devastator, cînd propune aşa ceva.

 

PS Măcar din jenă faţă de liberalii adevăraţi, care au murit săpînd la Canal, în anii cincizeci, Ludovic Orban ar fi trebuit să nu se agaţe ca înecatul de pai de un asemenea proiect.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.