Favorurile Doctorului

iunie 16, 2008 0

Un doctor, mai mare peste un spital ce era si el mai mare decat alte spitale din oras, avea un obicei. Sau inca il are. Il suna doamna Clitemnestra Popescu-Vargolici, ziarista la ziarul „Papucii de Ilfov”.
-Domnu’ doctor, buna ziua. Ma numesc Clitemnestra Popescu-Vargolici si sunt ziarista la ziarul „Papucii de Ilfov”. Am numarul dumneavoastra de la colega mea, Clara Zenovia Ionescu, de la ziarul „Laptele Capitalei”. Mi-a spus ca pe ea ati ajutat-o mai demult, cu tatal ei, cand era bolnav, saracul! Acum am si eu o problema cu mama. … Da…. daca s-ar putea sa o internez la dumneavoastra in spital… niste analize si poate sa o si operam daca e nevoie. Ca n-am incredere in alte spitale. Acolo, la dumneavoastra e mai frumos, e varuit proaspat.
Si bunul doctor, desi nu auzise niciodata nici de Clitemnestra Popescu-Vargolici, nici de „Papucii de Ilfov”, ii spune binevoitor ca o asteapta dimineata. Si ca o va directiona catre un medic de incredere. Mama dansei va sta singura in pat si nu va trebui sa dea spaga. Nu admite EL asa ceva. Iar peste cateva zile, cand ziarista si mama trec sa-i multumeasca, bunul doctor le face cadou medicamentele necesare, pentru ca nu se gaseau la farmacie.
Astfel, doctorul mai mare peste doctorii din spitalul mai mare decat alte spitale a facut un favor public, de pe urma caruia va trage foloase personale. Pentru ca „serviciul sau” a fost de a pune o pila ca lucrurile sa mearga normal pe banii statului. S-a asigurat ca mama Clitemnestrei Popescu-Vargolici va fi tratata conform legii. Dar apoi, in ziarul „Papucii de Ilfov”, doctorul a inceput sa aiba interviu dupa interviu, iar de cate ori se discuta orice, el era chemat sa dezbata problema.
Si au mai fost si alte Clitemnestre. Si alti Papuci din mai toate judetele. Multi. Multi de tot. Si nici n-au fost doar ziaristi. Avocati, alti medici, economisti, oameni politici, functionari publici. Si toti impreuna, atunci cand bunul doctor, intrat intre timp in politica, avea probleme la dosar, fie se faceau ca nu vad si nu aud, fie il chemau din nou sa-si dea cu parerea despre orice, doar ca sa apara in ipostaze pozitive. Mamele, tatii, fratii si nepotii carora doctorul le usurase normalitatea actionau acum ca o frana impotriva normalitatii.
Dar intre timp, bunul doctor n-a mai pus mana pe bisturiu si implicat fiind tot mai mult in politica, a candidat la Primarie. Cu asa un spate, nici nu avea nevoie de alt sprijin. Doar era bunul doctor care nu a refuzat niciodata ceva pe banii statului. Fovorurile din spital par a se muta acum. Oare cum altadata analizele si operatiile se faceau mai repede daca vorbea bunul doctor pentru tine, acum retrocedarile, licitatiile si amenajarile publice or sa se faca si ele mai usor?
Dar ca sa nu uitati ceva. Mai usor doar pentru unii, ca nu pe toti ii are doctorul la inima.
Ceva de genul asta:
„Someday, and that day may never come, I’ll call upon you to do a service for me. But, until that day, accept this justice as a gift on my daughter’s wedding day.”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.