Femeia din spatele președintelui care a schimbat fața Americii prin ”New Deal” și a impus bilanțul celor ”100 de zile” de guvernare

Femeia din spatele președintelui care a schimbat fața Americii prin ”New Deal” și a impus bilanțul celor ”100 de zile” de guvernare

martie 14, 2021 0

În fotografia de mai jos, președintele zâmbește în timp ce semnează una dintre cele mai influente legi din istoria americană: Legea Securității Sociale.

În acea zi de august din 1935, Franklin D. Roosevelt era înconjurat de o echipă de bărbați albi și o singură femeie: Frances Perkins, arhitectul principal al sistemului securității sociale din SUA și a unei mari părți din New Deal-ul aprobat de fostul președinte american, scrieWashington Post.

Astăzi, 69 de milioane de americani primesc plăți de securitate socială, dar puțini oameni cunosc numele Frances Perkins, prima femeie secretară de cabinet din istoria SUA.

În primele 100 de zile ale Roosevelt în Casa Albă, în 1933, Perkins a fost forța din spatele atâtor stâlpi ai programului său de combatere a Marii Depresii (criza anilor 30 – n.r.), încât unii l-au numit „New Deal”-ul lui Perkins.

New Deal-ul lui Roosevelt a fost doar „o frază fericită pe care a inventat-o în timpul campaniei”, a scris Perkins mai târziu.

Dar ea a avut o viziune pentru ceea ce ar putea fi: o inițiativă de lucrări publice pentru a readuce oamenii la muncă, un salariu minim, o asigurare pentru limită de vârstă și încetarea muncii copiilor.

„Programul a primit susținerea sufletească a lui Roosevelt și mi-a spus că vrea să îl realizez”, avea să scrie mai târziu Perkins.

Liderii muncitori s-au opus numirii sale.

Perkins, dând mâna cu președintele Roosevelt

Deși nu era pe larg cunoscută la acea vreme, prima femeie secretară de cabinet a fost, de asemenea, prima secretară de cabinet LGBT.

La Departamentul Muncii, Perkins a devenit „doamna secretară” și era cunoscută pentru că purta pălăria cu trei colțuri chiar și în timp ce lucra. A devenit rapid o femeie specială pentru multe dintre programele lui Roosevelt.

„Domnișoara Perkins”, așa cum era etichetată în titluri, s-a luptat cu oficialii bugetari pentru a obține aprobarea lui Roosevelt de 3,3 miliarde de dolari (aproximativ 63 de miliarde de dolari acum) pentru primul an al unui program de lucrări publice. Programul a angajat până la 2 milioane de oameni până în 1934.

La mijlocul lunii iunie, Roosevelt a promovat 13 inițiative. Într-un mesaj la radio de la sfârșitul lunii iulie, el a notat „evenimentele aglomerate din cele 100 de zile dedicate pornirii roților New Deal-ului”.

A fost prima mențiune a primelor 100 de zile, care a devenit un reper pentru noile administrații.

Perkins s-a confruntat cu un termen-limită de Crăciun ca să termine planul pentru ceea ce va deveni Securitatea Socială. Singură în casa ei mare, ea a chemat membrii echipei sale, toți bărbații, „a pus o sticlă mare de scoțian pe masă și le-a spus că nimeni nu va pleca până nu se va termina munca”, a scris Kirstin Downey în cartea sa „Femeia din spatele New Deal. ”

Frances Perkins (Wikipedia)

După ce Congresul a adoptat legea și Roosevelt a semnat-o pe 14 august 1935, Washington Post a declarat-o „New Deal’s Most Important Act” deoarece această legislație ”va afecta în cele din urmă viața fiecărui bărbat, femeie și copil din țară”.

În 1938, Perkins a contribuit la elaborarea Legii standardelor de muncă echitabile, care stabilea o săptămână de lucru de 40 de ore și un salariu minim federal de 25 de cenți pe oră pentru bărbați și femei (echivalentul a aproximativ 4,65 dolari astăzi). De asemenea, a restricționat brusc munca copiilor.

Perkins avea criticii ei, unul dintre cei mai duri fiind. John L. Lewis, șeful Sindicatului Minerilor.

Conservatorii au acuzat-o că este socialistă sau mai rău.

Pe măsură ce a apărut amenințarea celui de-Al Doilea Război Mondial, Perkins a ajustat regulile de imigrație din SUA pentru a încerca să ajute refugiații evrei să scape de ascensiunea lui Adolf Hitler. A slujit în al patrulea mandat al lui Roosevelt ca unul dintre cei doi membri ai Cabinetului său inițial rămași pe baricade.

La scurt timp după ce Roosvelt a murit, pe 12 aprilie 1945, Perkins și-a dat demisia, mai notează The Washington Post.

Nu a existat o altă femeie membru al cabinetului până în 1953, când președintele Dwight D. Eisenhower a numit-o pe Oveta Culp Hobby secretar al Departamentului Sănătate, Educație și Protecție.

Au mai trecut 22 de ani până când președintele Gerald Ford a numit-o pe Carla Hills secretară a Departamentului pentru locuințe și dezvoltare urbană.

Perkins a evitat publicitatea personală și i-a acordat lui Roosevelt credit complet pentru New Deal. A murit în 1965.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.