Feriti popandaul de coasa!

februarie 28, 2009 0

Pentru a incerca stimularea agriculturii moderne si ecologice, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a alcatuit un cod de bune practici in ferma. Deocamdata in stadiu de proiect aflat in dezbatere publica, acesta vizeaza atit gospodariile individuale, cit si fermele agricole prin masurile si regulile prevazute. Totusi, unele prevederi ii vor lua prin surprindere pe cei pentru care agricultura este mai mult decit o pasiune.

Alarma pentru animale neatente

In gospodariile de la tara si inclusiv in gradinile aferente, oamenii vor trebui sa realizeze conditii corespunzatoare pentru viata micilor mamifere, a pasarilor si a reptilelor.

Astfel, aleile si potecile din curte nu se vor mai asfalta, ci vor fi acoperite cu pietris. In plus, oamenii sint indemnati sa isi acopere peretii exteriori ai caselor cu plante urcatoare, dar si sa creeze garduri vii. Din curte, proiectul legislativ merge catinel spre cimpurile destinate agriculturii, unde odraslele popindailor, dar si iepurii si celelalte animale care-si fac veacul printre holde trebuie aparate. In acest sens, cositul si seceratul se vor efectua numai de la mijlocul cimpului spre margini, asa incit cei aflati pe treptele inferioare ale piramidei trofice sa poata fugi din fata masinariilor moderne. Masinarii ce vor trebui, de altfel, sa emita si semnale de alarma pentru a speria animalele care nu au sesizat apropierea combinelor.

Musca pe gratar

Codul se ocupa si de sufletele „cuvioaselor” muste, incercind sa-i determine pe fermieri sa le extermine prin metode moderne. Alternativa la insecticide pe care Ministerul Mediului o propune consta in electrocutarea insectelor. Aparatul folosit pentru aceasta este descris amanun-tit. Este vorba despre un generator de impulsuri electrice care contine o lampa menita sa atraga mustele si un gratar din sirma, prin care trece curent electric, si de care insectele trebuie sa se loveasca. „Energia descarcarii electrice este mare si nu este suportata de insecta, care are masa foarte mica”, ni se explica in proiectul de pe site-ul ministerului. Daca rozatoarele de pe cimpuri sint protejate, celor din jurul fermelor si al depozitelor agricole le este destinat un plan si mai elaborat, care le va asigura stirpirea. Statii de intoxicare a rozatoarelor vor fi amenajate in interiorul constructiilor, iar in jurul surselor de hrana sau de apa la care acestea pot avea acces vor fi urmarite prin masuri de deratizare profilactica. Oamenii sint avertizati ca sobolanii pot dezvolta rezistenta la otravuri si ca atare este mai eficient sa folosesti la inceput substante cu actiune lenta, iar abia apoi pe cele cu actiune rapida.

Inundatiile interzic aratul

Proiectul introduce si norme care s-ar putea dovedi a fi imposibil de aplicat din cauza fenomenelor meteorologice inregistrate in ultimii ani. El prevede clar faptul ca „nu se vor aplica ingrasaminte daca solul a fost inundat”. Dar pina a ajunge in faza de imprastiere a ingrasamintelor pe ogor, foarte multi tarani se vor vedea pusi in situatia de a executa cu plugul si cu calul aferent adevarate manevre de virtuozitate, deoarece Codul bunelor practici pare ca a uitat cu desavirsire de existenta lor: ,,La executarea araturii, fermierul trebuie sa respecte urmatoarele reguli: aratura va fi uniforma pe adincime, fara a se cunoaste trecerea de la o brazda la alta, realizindu-se cind solul este la starea de umiditate optima, astfel ca brazda, indiferent de textura solului, sa se reverse in urma plugului”.

P.S. Am scris acest articol in august  2006. Am dat din intamplare peste el si am zis sa ii mai dau o sansa…Oare a fost salvat popandaul de coasa? Sau codul fermierului de mai sus a trecut prin gospodaria tarnului roman ca gasca prin apa, pentru a mai bifa un capitol din legislatia UE?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.