Firmin, şoarecele. Şi nişte Greenspan presărat cu Stiglitz


  Firmin
  Pentru că-mi place cînd oamenii se zbat să facă reclamă cum trebuie unei cărţi şi pentru că mi-a plăcut strategia Oanei Boca, aia de a-l risipi pe Firmin printre scriitori bloggeri şi ce s-a mai găsit online. Iată că am primit şi coperta. Săptămîna viitoare vă prezint şi cartea, după ce o citesc. Deocamdată să mai facem şi promovare, cu textul de prezentare de rigoare:).
  firmin
  Firmin. Aventurile unei vieti subterane de Sam Savage (traducere de Vali Florescu) este cel mai recent titlu aparut in colectia BIBLIOTECA POLIROM Cartea care a constituit senzatia Tirgului de Carte de la Frankfurt, editia 2008 – un roman vindut in peste treizeci de tari
  Două cărţi de citit în paralel
  Greenspan şi Stiglitz. Eu le-am citit în paralel şi a meritat. Le-am recenzat pentru Supliment. Pun şi aici o bucăţică

  Greenspan e un tip de salon, il recunosti de la o posta. E de-o inteligenta feroce, are raspuns pentru orice si o idee fixa: pietele trebuie lasate libere ca pasarea cerului, altfel nu vom ajunge nicaieri. Cartea a fost publicata in 2007 cind deja se intrevedeau semnele unei crize enorme din cauza regimului subprime in Statele Unite. Nici in ultima clipa Greenspan nu renunta la filosofia sa favorita. Cind se ia o decizie importanta exista o gluma care s-o amelioreze, atunci cind e povestita la un pahar de whisky foarte scump. Acesta e algoritmul. Iata cum e relatata o decizie a lui Nixon din 1971: “Seara aceea a ramas memorabila pentru mine, din doua motive: in primul rind, ca sa-si anunte noua politica, Nixon a scos din program Bonanza, serialul de western preferat al Americii si unul pe care eu il urmaream cu nespusa placere; si, in al doilea rind, pentru ca m-am aplecat sa iau ceva de pe jos si m-am intepenit de spate. Sase saptamini a trebuit sa zac in pat. Pina in ziua de azi, imi place sa cred ca politica lui de control al preturilor si salariilor mi-a venit atunci de hac”.


  Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca

  26 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here