Fostul jurnalist Rise Project care a condus drogat, trimis în sfârșit în judecată, după o tărăgănare de peste 4 ani

Fostul jurnalist Rise Project care a condus drogat, trimis în sfârșit în judecată, după o tărăgănare de peste 4 ani

octombrie 3, 2023 0

După ce presa a atras atenția cu privire la întârzierea nejustificată a trimiterii în judecată a lui Mihai Zaharia Munteanu, fost jurnalist la Rise Project România, justiția română a dat primele semne că a început să lucreze la acest caz. Vedem astfel cum un fenomen grav, și anume șofatul sub influența drogurilor, care curmă anual viața a sute de pietoni nevinovați, își găsește cu greu rezolvare în instanțe. În așteptarea proiectelor de lege prin care autoritățile promit să înăsprească pedepsele pentru șoferii drogați, pietonilor nu le rămâne decât să-și sporească vigilența la maxim. 

Judecătoria Sectorului 4 a publicat, pe pagina oficială a Ministerului Justiției, decizia luată în cazul lui Mihai Zaharia Munteanu

„Solutia pe scurt: În baza art. 346 alin. (1) cod procedură penală, constată legalitatea sesizării Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti cu rechizitoriul nr. 2649/P/2020 din data de 18.08.2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti privind pe inculpatul Munteanu Mihai Zaharia, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. (2) Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Munteanu Mihai-Zaharia(…). Cu drept la contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea prezentei încheieri. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 29.09.2023.

Document: Încheiere finală camera preliminară”, informează autoritățile judecătorești.  

Jurnalistul Rise Project, prins drogat la volan

Mihai Munteanu a fost oprit în trafic de către polițiștii bucureșteni, în seara zilei 7 martie 2019. Testat cu aparatul Dräger, Munteanu a ieșit pozitiv la consumul de substanțe psihoactive. Jurnalistul a fost dus, ulterior, la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”, pentru prelevarea de probe – urină și sânge. Analizele au confirmat că Munteanu era drogat în momentul în care a fost oprit în trafic. De altfel, el a recunoscut că era „fumat” atât în fața polițiștilor, cât și în spațiul public, notează cetateanul.net.

„Fumasem cu cineva în mașină. Amuzant că tot cu un polițist…”

A fost un control de rutină, fapt recunoscut chiar de Mihai Munteanu. Într-un interviu acordat unui cunoscut blogger, jurnalistul a afirmat că nu s-a drogat singur în mașină, ci cu un amic… polițist.

„M-a prins fumat la volan. Dar nu cu droguri la mine. (…) Dar mi l-am asumat cu toate consecințele sale. M-am dus cuminte cu polițiștii la IML, mi-au luat sânge, am recunoscut fapta și cam asta e. Aștept să mă cheme oamenii, să urmeze cursul. (…)

Am forțat un galben ca prostul, în sensul că am oprit după semafor. Un polițist de la rutieră s-a apropiat de mine și mă certa milițienește, așa, din mijlocul străzii. „Ia uite cum ați oprit, păi e frumos, dacă vă iau acum…”. Omul nu părea serios. Mai mult mă dojenea, cum fac ei. Dar, deși era martie, eu eram cu geamurile larg deschise ca să iasă fumul. Și omul a simțit, a devenit grav, m-a tras pe dreapta”, a povestit fostul jurnalist.

Șase tineri au fost prinși drogați la un after-party din București – Polițiștii, șocați de ceea ce au găsit în mașina lor

„Eu fumasem cu cineva în mașină. Amuzant că tot cu un polițist. Mi-a pus în brațe un test și mi-a zis „prietene, suflă în asta”. Eu știam cam ce-o să iasă, nu mi-am propus să-l mint, că mă mai făceam și de râs. (…)

Nu e nimic conspiraționist aici. Am făcut o tâmpenie, îi suport bucuros consecințele, dar nu e regizată de nimeni”, a povestit Mihai Munteanu.

După ce informațiile au apărut în spațiul public s-a declanșat un imens scandal. Probabil pentru că faptele lui Munteanu nu cadrau cu imaginea sa de „justițiar” al presei, Rise Project a încheiat colaborarea cu el.

Anchetă tergiversată de procurori timp de 4 ani

Poliția Rutieră a pornit urmărirea penală chiar pe 7 martie 2019, ziua în care Mihai Munteanu a fost prins drogat la volan, cercetările fiind făcute „in rem”, dar dosarul penal a fost deschis la Parchet abia după un an, în 2020 (2649/P/2020). Deși aveau toate datele infracțiunii, procurorii au mai avut nevoie de încă doi ani ca să-l ridice pe Mihai Munteanu la „rangul” de suspect. Astfel, abia în februarie 2022 Parchetul a dispus urmărirea penală față de persoana fizică Mihai Munteanu. 

Despre polițistul „dat în gât” de Munteanu că s-au drogat împreună nu se știe nimic, procurorii nu pare că au pornit vreo cercetare.

„Prin ordonanța organelor de cercetare penală din cadrul D.G.P.M.B – Brigada Rutieră din data de 07.03 .2019 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Prin ordonanța organelor de cercetare penală din cadrul D.G.P.M.B – Brigada Rutieră, confirmată prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București din data de 22.02.2022, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, este răspunsul halucinant al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 la solicitarea ziarului Cetățeanul.

Protest în Piața Victoriei! Prietenii celor două victime ale accidentului de la 2 Mai au ieșit în stradă, în memoria lui Sebastian și a Robertei

Condamnat pentru tâlhărie, nu a făcut nicio zi de închisoare

„Justițiarul” de la Rise Project, în prezent la Captura”, are un trecut tumultuos, nefiind prima oară când intră în colimatorul legii. Munteanu a fost și acuzat că încalcă deontologia jurnalistului de investigaţii, pentru foloase proprii.

Presa a dezvăluit că, înainte de a deveni jurnalist „justițiar” și formator de opinie, Mihai Munteanu, când avea 17 ani, a suferit o condamnare de un an și jumătate de închisoare, pentru tâlhărie.

El nu a făcut însă nici măcar o zi de închisoare, după ce Tribunalul Prahova (s-a scris că probabil datorită intervențiilor tatălui său, Mircea Mihai Munteanu, deputat PNTCD la acea vreme), a decis să fie pus sub supraveghere, timp de 3 ani și 6 luni, iar Curtea de Apel Ploiești i-a dat apoi doar o simplă mustrare.

Profesorii vor fi instruiți pentru a identifica elevii DROGAȚI – Dascălii au fost informați la ce trebuie să fie atenți

Presa a relatat cu lux de amănunte cazul de tâlhărie de care a fost găsit vinovat Munteanu.

„În seara zilei de 31 octombrie 1995, aproape de ora 20.00, Mihai-Zaharia Munteanu se plimbă prin Ploiești împreună cu tovarășul sau de o altă etnie, după cum aveau să declare martorii în proces, pe nume Niculae Nicolae-Florin. În față Palatului Culturii, adică în plin centrul municipiului, au trecut pe lângă ei trei tineri. Niculae l-a abordat pe primul dintre aceștia, secondat de actualul ziarist, iar ceilalți doi martori s-au îndepărtat, așteptându-și prietenul ceva mai încolo. Niculae i-a cerut victimei să-i dea 500 de lei, dar acesta a refuzat, spunând că n-are de unde. Pe urmă a văzut la gâtul victimei un lănțișor de aur cu medalion, comunicându-i acest lucru și tovarășului său de anturaj. Cei doi și-au făcut semne sugestive, înțelegându-se să-l tâlhărească pe tânăr, după cum a reținut instanța de judecată, în urmă rechizitoriului Parchetului. Mai apoi, țiganul i-a smuls victimei lănțișorul de aur de la gât. În secunda următoare i l-a păsat pe la spate numitului Mihai-Zaharia Munteanu, care a scăpat bijuteria pe jos. S-a aplecat, a ridicat-o și a introdus-o în buzunar, impasibil la rugămințile părții vătămate de a i-o returna. Ba mai mult, într-o clipă de neatenție a victimei, viitorul formator de opinie i-a repezit părții vătămate un pumn în plină figură”, a dezvăluit presa.

După această ispravă, au scris jurnaliștii, „Niculae și Munteanu s-au deplasat la barul din interiorul magazinului Galeriile Ploiești că să valorifice pradă. Martorul Ionuț Bălan a fost de acord să cumpere lănțișorul de aur în schimbul sumei de 45.000 de lei. Banii au fost numărați și înmânați lui Mihai-Zaharia Munteanu, în prezența coinculpatului Niculae Nicolae-Florin. Cei doi tovarăși s-au apucat să dea banii astfel obținuți pe băutură, restul împărțindu-l frățește”.

În momentul trimiterii în judecată a celor doi tâlhari, Munteanu a fost arestat preventiv, la data de 4 septembrie 1996, între timp împlinind vârsta majoratului.

Presa a mai relatat că, după acest episod, Munteanu ar fi recidivat, stâlcind în bătaie o ziaristă de la publicația „Telegraful de Prahova”. Leziunile provocate acesteia ar fi necesitat 14 zile de îngrijiri medicale. Mihai-Zaharia Munteanu nu ar fi fost sancționat nici pentru această faptă.

Răspunsul autorităților, după ce tânărul drogat bătut de polițiști a murit la spital

Riposta factorilor decizionali: Legi mai dure împotriva șoferilor drogați

Cazul șoferului drogat vinovat de accidentul de la 2 Mai, care a produs valuri de indignare în rândul opiniei publice, dar și multitudinea de accidente care se produc din cauza drogurilor, au pus pe jar autoritățile. Acestea au început o serie de demersuri legislative pentru a frâna acest flagel.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, propune o serie de modificări legislative care vor înăspri sancțiunile împotriva șoferiilor care conduc drogați sau au droguri în autoturism. Propunerile au fost anunțate odată cu raportul privind accidentul tragic din stațiunea 2 Mai, în urma căruia 2 tineri au murit, loviți în plin de un șofer drogat.

La rândul său, Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a anunțat mai multe propuneri legate de prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, scrie umpmv.eu, site-ul Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, al cărei președinte este Gabriel Oprea, președinte UNPR, fost vicepremier pentru securitatea națională și ministru de interne și al apărării.

“Pe parcursul săptămânilor precedente s-a derulat un amplu proces de consultare cu specialiști din domeniu și, totodată, au fost valorificate dezbaterile din spațiul public, dezbateri pe temele actuale, astfel că astăzi va putem prezența un pachet de măsuri care abordează integrat prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, aspecte conexe, atât activităților de combatere, dar și siguranței rutiere. Totodată, vizăm aspecte ce țin de integritatea personalului Ministerului Afacerilor Interne. Prin acest pachet de măsuri urmărim amendarea mai multor acte normative”, a explicat secretarul de stat în MAI, chestorul de poliție Bogdan Despescu, potrivit umpmv.eu.

O propunere prevede pedepse mai mari pentru cei care vând droguri în zone unde au acces tinerii și copiii.

“Instituirea unor noi situații agravante referitoare la deținerea de droguri în spații publice în care au acces tinerii și copiii. Concret, persoană care deține droguri pentru consum în școală, la festivaluri este sancționată cu o pedeapsa mai mare comparativ cu situația în care este depistată singură în mașină cu droguri. Instituirea unor proceduri accelerate pentru dotarea DIICOT și Poliției Române cu bunuri confiscate de la traficanții care au utilizat aceste bunuri și care, prin această măsură, vor fi utilizate de structurile amintite în lupta anti-drog”, a explicat secretarul de stat Bogdan Despescu, în conferința de presă susținută miercuri, potrivit umpmv.eu.

De asemenea, un grup de parlamentari PSD a depus o lege pentru implementarea unor sancțiuni mai severe pentru toți cei implicați în aceste activități ilegale, iar șoferii drogați au paragraful lor special în cadrul acestui proiect de act normativ.

Sursa: Realitatea din Justitie

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.