Franța pune piciorul în prag și impune certificatul COVID funcționarilor aflați în contact cu publicul
Aproximativ 1,8 milioane de angajați care sunt în contact cu publicul în unitățile publice și private din Franța, în care certificatul de sănătate este obligatoriu de la începutul lunii august, trebuie să dețină același permis pentru a continua să lucreze, a anunțat ministra Muncii, Elisabeth Borne, la BFMTV.
Măsură luată de administrația Macron se adaugă celei care a produs deja proteste de amploare în Hexagon, atunci când liderul de la Élysée a impus angajaților din sistemul sanitar obligația vaccinării, pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții de siguranță.
Obiectivul acestei noi decizii este „menținerea deschisă” a activităților care au trebuit să se închidă în timpul primelor valuri epidemice pentru a evita contagierea populației, a subliniat ministrul muncii, Elisabeth Borne, care a reamintit, într-un interviu acordat canalului BFMTV, că angajatorii sunt responsabili cu controlul salariaților.
Lucrătorii din baruri, restaurante, cinematografe, teatre, muzee, săli de sport, facilități sportive sau administrații, atunci când au relații directe cu publicul, trebuie să demonstreze că au finalizat programul de vaccinare, că au depășit coronavirusul cu mai puțin de șase luni în urmă sau că au un test negativ în ultimele 72 de ore.
Această prevedere este inclusă în legea adoptată după anunțul făcut de președintele francez Emmanuel Macron, la 12 iulie, privind obligativitatea certificatului de sănătate pentru o bună parte a activităților vieții sociale, ca o modalitate de a stimula populația să se vaccineze.
Franța este în topul Uniunii Europene în privința vaccinării populației.
71,03% din totalul populației mature franceze era vaccinată cu ambele doze la data 26 august, de aproape TREI ori mai mult față de România (27,33%, la 28 august) și pe locul 9 în topul țărilor cu cel mai mare procentaj de populație complet vaccinată.
Prima în Europa este Portugalia, cu 84,27% din total populație complet vaccinată, urmată de Islanda (81,29%), Malta (80,3%) și Spania (77,52%), Danemarca (75,69%), Irlanda (73,64%), Finlanda (72,64%) și Belgia (71,03%).