Galceava mamelor: cat costa un bebelus?

decembrie 27, 2008 0

Cand s-a votat legea ce permitea mamelor sa primeasca indemnizatii de 85% din veniturile incasate la locul de munca pe perioada concediului de maternitate, pe buna dreptate au aparut voci care au spus ca , desi e o masura admirabila, e departe de a fi una corecta.
Iata rationamentul:
Sa spunem ca o tanara de succes, mostenitoarea unui imperiu in domeniul afacerilor, are venituri lunare de 5.000  de euro, pentru ca este fata tatalu ei. Care tata i-a cedat ei toate afaceri sale, tocmai pentru ca este fata lui. Iar cu acest gest a venit si salariul de 5.000 de euro. Sa spunem ca tanara ramane insarcinata si face un copil. STATUL ROMAN ar avea de platit, pentru giumbuslucul tatalui, 4.250 de euro pe luna.
Sa nu-mi spuna cineva ca tanara d ecare vorbeam avea nevoie de ajutor din partea statului…
Acum, un alt exemplu. O tanara care lucreaza ca medic rezident intr-un spital de stat si are un salariu de 200 de euro, daca face un copil pana la varsta de 30 de ani , va primi de la stat 170 de euro pe luna. Tanara de care vorbim acum nu poate lucra la o clinica privata pt ca ii interzice legea, ea neavand drept de libera practica. Nu poate lucra nici la o companie de medicamente, deoarece aceeasi lege stipuleaza ca cele doua activitati (rezidentiatul si lucrul la o companie farmaceutica) sunt incompatibile. Deci daca vrea sa fie medic, ea e obligata la acest salariu. Si de spagi nu incape vorba la acest nivel.
Ea chiar are nevoie de un ajutor din partea statului. Si acum se vede diferenta.  Pe de o parte poti primi 4250 de euro , pe de alta 170. Daca nu ar fi bani publici, nu ar fi nici o problema. Fiind insa bani publici, mi se pare normal sa fie impus un plafon superior pentru indemnizatiile oferite de stat, deoarece aranjamentele private, smenurile de familie pot transforma statul intr-o vaca de muls. Adica eu as accepta argumentul „daca castigi 200 de euro, atunci nu poti sa primesti 300 de la stat si te multumesti cu 170”, daca ar fi valabil si argumentul „Statul nu poate face plati de 4000 de euro pe luna. Cei care au crezut ca poate fi posibil au avut nota 4 la economie si sunt prosti cu diploma. Daca unii se descurca cu 170 de euro sa creasca un copil, cel mult o mie de euro din partea statului ar trebui sa iti fie mai mult decat suficienti „.
Voi ce credeti?
P.S. Sumele vehiculate sunt cu rol de exemplu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.