Geamul deschis puțin la mașină îți poate salva viața. Nu respira aerul altuia! Cum să scapi de infectarea COVID în spații închise
În această pandemie, interioarele slab ventilate s-au dovedit a fi cele mai periculoase medii, deoarece particulele purtătoare de virus pot rămâne suspendate în aer până când cineva le inspiră. Și, deși nu avem un dispozitiv care să avertizeze despre prezența virușilor în aer, putem avea un indicator al calității aerului respectiv: CO₂.
Cu cât este mai mare concentrația acestui gaz, pe care o expulzăm atunci când respirăm, cu atât este mai rea aerisirea camerei. O măsurare simplă ne permite să știm dacă acea cameră este încărcată cu aer expirat de alte persoane sau dacă este bine ventilată, ceea ce reduce drastic riscul, relatează El Pais.
Aerul pe care îl respirăm în aer liber, cel al străzii, conține în medie 412 particule pe milion de CO2 în medie. Dacă vedem acea cifră pe o măsurătoare, putem spune că aerul respectiv nu a fost respirat de nimeni.
Cabina unei mașini este cea mai clară scenă datorită dimensiunilor reduse: servește ca exemplu pe o scară redusă a ceea ce se întâmplă în camere mai mari.
Când intrați într-o mașină alături de o altă persoană, cu geamurile închise, măsurarea CO₂ ajunge la niveluri îngrijorătoare, deoarece un procent din ceea ce se respiră a fost expirat de celălalt pasager.
Dar prin deschiderea ferestrelor doar câteva degete și generarea ventilației încrucișate, aerul din cabină intră într-o reînnoire permanentă. Într-o casă, un bar sau o sală de clasă funcționează practic la fel.
Virologul Margarita del Val monitorizează, de asemenea, măsurarea în mașini în propriul dispozitiv de citire a CO₂, deoarece „este un marker indirect care ne ajută să ventilăm corect”.
Dar ea nu este în favoarea promovării utilizării acesteia în viața de zi cu zi a oamenilor normali, ci a reglementării și diseminării utilizării acesteia ca instrument de către autorități.
„În multe medii stabile, cum ar fi școlile, este necesar să știți deja de ce aveți nevoie pentru a menține o bună reînnoire a aerului”, spune omul de știință, care se ocupă de platforma CSIC (Ministerul Cercetării) pentru covid.
„Și asta limitează chiar expunerea la frig, pentru că uneori este suficient să deschizi puțin ferestrele”, rezumă ea.
În aceeași săptămână, Del Val și o sută de oameni de știință și lucrători din domeniul sănătății au trimis o scrisoare autorităților spaniole în care cer să se ia măsuri de urgență pentru a evita infecțiile care apar din cauza unei ventilații slabe.
Printre acestea, utilizarea CO₂ ca referință pentru a calcula calitatea aerului pe care îl respirăm. Un alt semnatar a fost Javier Ballester, profesor la Universitatea din Zaragoza, care regretă că Administrația nu pune ordine în confuzie: „Totul este foarte complex: biologie, comportament, dar există doi factori cu beneficii pe care nimeni nu le pune la îndoială: ventilația și măștile”, spune el.
Și, în același mod în care administrația reglementează calitatea măștilor, ar trebui să se preocupe de furnizarea de cunoștințe populației pentru a aerisi în condiții bune spațiile închise.
Oamenii de știință ca Pedro Magalhães de Oliveira, de la Universitatea din Cambridge, au studiat modul în care se dezvoltă aerosoli contagioși, particulele virale în suspensie care sunt emise atunci când vorbim, cântăm sau respirăm. Pentru a calcula cele mai bune condiții pentru fiecare tip de ședere, Oliveira a dezvoltat un instrument online, airborne.com.
În opinia sa, „potențialul măsurării nivelurilor interioare de CO₂ a fost în mare măsură trecut cu vederea”.
„Autoritățile sanitare l-ar putea folosi pentru a identifica locurile cu risc ridicat și pentru a informa mai bine persoanele care le gestionează”, explică el.
Dar avertizează că, chiar și într-un spațiu bine ventilat, ar putea exista o transmisie pe distanță scurtă, atunci când particulele virale sunt respirate la scurt timp după ce o persoană bolnavă le expiră, înainte ca aerosolii să fie diluați.
„De aceea este atât de important să porți o mască și să păstrezi o distanță de siguranță chiar și în aer liber”, avertizează el.
Unele autorități iau foarte în serios măsurile. De exemplu, regiunea Navarra include utilizarea CO₂ ca referință pentru unitățile de ospitalitate.
„Ventilați cât mai mult posibil și măsurați calitatea aerului, pentru care pot fi folosiți contori de CO2,”, spune documentul cu măsuri preventive pentru localnici de Paște. Ghidul adaugă:
„În cazul în care concentrația de CO2 depășește 800 de părți pe milion, se recomandă creșterea ventilației sau scăderea capacității până când scade sub acel indicator”.
Țări precum Germania, Canada sau Regatul Unit includ monitorizarea CO₂ în ghidurile lor împotriva pandemiei pentru monitorizarea ventilației.
În vara anului 2020, Școala de Sănătate Publică Harvard a publicat un ghid pentru redeschiderea școlilor, care a devenit o referință, în care indică aceste contoare ca o piesă cheie pentru calcularea calității aerului sălilor de clasă. CSIC l-a inclus și în documentele sale. Organizația Mondială a Sănătății tocmai a lansat propriul manual detaliat pentru a realiza o ventilație adecvată împotriva covid-19.
Margarita del Val subliniază un dezavantaj cheie al măsurării CO₂, care este că nu face distincție între purtarea și nepurtarea unei măști.
„Măsurarea CO₂ într-un bar în care îți poți descoperi gura pentru a vorbi și a țipa nu este același lucru cu un teatru sau un muzeu, unde ești tăcut tot timpul și cu o mască pusă”, rezumă virologul.
Din acest motiv, Del Val consideră că nivelurile de referință CO₂ pentru locurile în care masca poate fi îndepărtată ar trebui să fie mai stricte pentru unii și mai laxe pentru alții.
„Ar fi un instrument perfect pentru industria ospitalității (HORECA), pentru a câștiga bătălia siguranței. Trebuie să susținem barurile, dar mai întâi trebuie să înțelegeți pe deplin ce ar fi un mediu cu risc mai redus dacă vă bazați pe aceste instrumente ”, spune specialista.