Geoana despre "normalizarea" relatiilor cu Rusia
Mircea Geoana explica vizita sa secreta la Moscova:
Contactele neoficiale sunt contacte neoficiale, ele au pregatit acest moment politic care se prefigureaza”. „De aceea, faptul ca Traian Basescu a paralizat relatia cu vecinii nostri nu este o invitatie la inactiune din partea mea (…) Stiu extrem de precis care este limita unui mandat chiar neoficial si am facut acest lucru cu consultarea institutiilor care au prerogative, in principal MAE, si vreau sa desfid orice fel de provocare de a politiza o tema care pana la urma este in interesul tarii acesteia.
Avem o relatie practic congelata cu Federatia Rusa, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop
Am fost ca ambasador in America si ministru de Externe, un ostas al interesului national. Am stiut si stiu ca locul Romaniei apartine in Occident, am stiut si stiu ca aliantele noastre cu marele puteri ale democratiilor occidentale reprezinta marca fireasca a poporului roman. Dar acelasi interes national impune Romaniei normalizarea relatiilor cu vecinii, suntem o tara membra a NATO, a UE, si cu baze militare americane in tara noastra. De aceea normalizarea relatiilor cu vecinii si indreptarea modului primitiv in care actualul presedinte a abordat relatia cu tari ca Republica Moldova, Ucraina sau Rusia trebuie sa inceteze
Faptul ca presedintele Romaniei nu este primit nici la Washington, nici la Beijing, nici la Moscova, nici la Berlin, arata, de fapt, modul primitiv in care a facut politica externa Traian Basescu. Arata de fapt ca ceea ce a parut un element neesential in 2004, faptul ca un presedinte de tara trebuie sa aiba calificarea si eductia pentru politica externa, astazi apare ca un element de prioritate pentru noi toti.
Nu e o explicatie care survine din vointa domnului Geoana, ci fiindca a fost provocata prin publicarea mai multor materiale in presa. Asta „1 la mina!”.
Doi la mina: domnul Geoana vorbeste despre relatia cu Rusia ca si cum ar vorbi despre relatia cu SUA sau cu tari din Vestul Europei. Balmajeste ceva despre „normalizarea relatiilor cu Rusia”. Cum a facut-o si Iliescu, Nastase si cum o face, de pe alta pozitia, si Adrian Severin, autorul unei evaluari profund discutabile in legatura cu ce a fost la Chisinau de curind.
Intrebare: ce e de preferat – relatii normale in schimbul unui jug rusesc sau o relatie inghetata cu aceasta tara precum acum?