Ghid de supravieţuire în anarhie şi câteva Oscaruri. Pentru Economie

octombrie 13, 2009 0

Felicitări, domnule Boc, pentru că aţi rezistat zece luni în funcţie! N-aţi făcut nimic. Felicitări, domnule Pogea, pentru că aţi reuşit să faceţi o gaură în buget mai mare decât predecesorul dumneavoastră! Este o performanţă. Mulţumim, doamnă Ridzi, pentru că ne-aţi arătat că domnii Boc şi Pogea au avut rostul lor acolo. Felicitări tuturor, la revedere! După zece luni de agonie, urmează cel puţin două de anarhie. Felicitări tuturor pentru că nu aţi creat aşteptări.
Când începuseră concedierile, aţi mărit CAS-ul. Când leul se depreciase, iar barilul se scumpea, aţi mărit accizele la benzină. Când companiile cereau investiţii publice şi reducerea aparatului birocratic, le serveaţi pomelnice anticriză. Când plângeau după împrumuturi, aţi măturat pieţele financiare de bani şi aţi făcut cu ei ce aţi ştiut mai bine: nimic. Când făceau cozi la Registrul Comerţului, v-aţi reîmpărţit posturile în teritoriu. Când aţi ajuns cu bugetul la fundul sacului, aţi salvat 1.200 de locuri de muncă la preţul de 275.000 de euro bucata. La RAFO, pentru un patron ucrainean.
Domnule preşedinte, vă rog să nu promulgaţi ordonanţa pentru proaspătul dumneavoastră prieten RAFO (nume de cod JAFO). Aţi putea nenoroci, astfel, negocierile cu FMI. Apropo, felicitări şi dumneavoastră: după ce aţi dat vina pe toată lumea, de la colegii de coaliţie până la BNR, bancheri şi mediul de afaceri, aţi reuşit să-i mulţumiţi premierului Boc “pentru curaj”. În cazul dumneavoastră, felicitările ar fi fost de-a dreptul sincere dacă duceaţi ideea până la capăt: “Felicitări, Boc, n-ai făcut nimic”.
În rest, menţiune de onoare pentru Mircea Geoană pentru că a fost şi la putere, unde l-a ajutat pe Boc să nu facă nimic, şi în opoziţie, unde l-a criticat pe Boc pentru că n-a făcut nimic. Menţiune de onoare pentru Crin Antonescu, pentru că a reuşit să-şi ţină partidul mic, deşi a avut competitori atât de slabi. Premiu special pentru impresia artistică pentru UDMR, care a ameţit întorcându-se ba cu unii, ba cu alţii. Nici unii dintre ei n-au făcut nimic.
Economia s-a descurcat cum a ştiut, fără Guvern şi fără preşedinte, iar acum, că nu mai are cine să-i pună beţe în roate, s-ar putea spune, în sfârşit, că nu mai poate merge decât în sus. O singură rugăminte: lăsaţi experţii să negocieze cu FMI şi să ţină bugetul în parametri. Lăsaţi directorii pe care tocmai i-aţi instalat să trimită funcţionari acasă. Încă aţi mai putea face rău, şi sigur nu asta vă doriţi. Luaţi-vă un binemeritat concediu fără plată şi bucuraţi-vă de interimat în familie.
Articol publicat în Business Standard

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.