Global News: ”Omicron nu e sfârșitul. Populațiile nevaccinate – fabrici de noi tulpini ale SARS-CoV-2”

Global News: ”Omicron nu e sfârșitul. Populațiile nevaccinate – fabrici de noi tulpini ale SARS-CoV-2”

ianuarie 18, 2022 0

Oamenii de știință avertizează că tulpina omicron nu va fi ultima versiune a coronavirusului care va bulversa lumea.

Fiecare infecție nouă oferă o șansă ca virusul să sufere mutații, iar omicron are un avantaj față de predecesorii săi: se răspândește mult mai repede, în ciuda unei populații a planetei cu imunitate tot mai mare, de la vaccinuri și infectări anterioare.

Asta înseamnă mai mulți oameni în care virusul poate evolua în continuare. Experții nu știu cum vor arăta următoarele variante sau cum ar putea modela pandemia, dar ei spun că nu există nicio garanție că sechelele omicronului vor provoca boli mai ușoare sau că vaccinurile existente vor funcționa împotriva lor.

Ei solicită o vaccinare mai largă acum, în timp ce vaccinurile de astăzi încă funcționează.

„Cu cât omicronul se răspândește mai rapid, cu atât există mai multe oportunități de mutație, ceea ce poate duce la mai multe variante”, a spus Leonardo Martinez, epidemiolog de boli infecțioase la Universitatea din Boston, citat de Global News.

De când a apărut la mijlocul lunii noiembrie, omicronul s-a răspândit pe tot globul ca focul prin iarba uscată. Cercetările arată că varianta este de cel puțin două ori mai contagioasă decât delta și de cel puțin patru ori mai contagioasă decât versiunea originală a virusului.

Omicron are mai multe șanse decât delta să reinfecteze persoanele care au avut anterior COVID-19 și să provoace „infecții inovatoare” la persoanele vaccinate, atacând, de asemenea, pe cei nevaccinati.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat un record de 15 milioane de cazuri noi de COVID-19 pentru săptămâna 3-9 ianuarie, o creștere de 55% față de săptămâna precedentă.

Împreună cu menținerea persoanelor relativ sănătoase în afara serviciului și școlii, ușurința cu care varianta se răspândește crește șansele ca virusul să infecteze și să rămână în interiorul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite – oferindu-i mai mult timp pentru a dezvolta mutații puternice.

„Infecțiile mai lungi și persistente par a fi terenul de reproducere cel mai probabil pentru noi variante”, a spus dr. Stuart Campbell Ray, expert în boli infecțioase la Universitatea Johns Hopkins.

„Numai atunci când ai o infecție foarte răspândită, oferi posibilitatea ca asta să se întâmple.”

Deoarece omicron pare să cauzeze o boală mai puțin severă decât delta, comportamentul său a aprins speranța că ar putea fi începutul unei tendințe care în cele din urmă face virusul mai blând,l ca o răceală obișnuită.

Este o posibilitate, spun experții, având în vedere că virușii nu se răspândesc bine dacă își ucid gazdele foarte repede. Dar virușii nu devin întotdeauna mai puțin mortali în timp.

O variantă și-ar putea atinge scopul principal – replicarea – dacă persoanele infectate au dezvoltat inițial simptome ușoare, răspândesc virusul interacționând cu alții, apoi s-au îmbolnăvit foarte rău mai târziu, a explicat Ray, potrivit aceleiași publicații.

„Oamenii s-au întrebat dacă virusul va evolua spre blândețe. Dar nu există niciun motiv anume pentru a face acest lucru. Nu cred că putem fi încrezători că virusul va deveni mai puțin letal în timp.”, afirmă specialistul.

Creșterea progresivă cum e la Omicron, prin ocolirea imunității, ajută un virus să supraviețuiască pe termen lung.

Când SARS-CoV-2 a lovit prima dată, nimeni nu era imun. Dar infecțiile și vaccinurile au conferit cel puțin o oarecare imunitate unei mari părți a lumii, așa că virusul trebuie să se adapteze.

Există multe căi posibile de evoluție. Animalele ar putea să incubeze și să dezlănțuie noi variante. Câinii și pisicile de companie, căprioarele și nurcile crescute la fermă sunt doar câteva dintre animalele vulnerabile la virus, care pot găzdui mutații în interiorul lor și care să sară înapoi la oameni.

O altă cale potențială: cu atât omicron, cât și delta în circulație, oamenii pot obține infecții duble care ar putea genera ceea ce Ray numește „Frankenvariants”, hibrizi cu caracteristici ale ambelor tipuri.

De exemplu, omicronul are mult mai multe mutații decât variantele anterioare, aproximativ 30 în proteina spike care îi permite să se atașeze de celulele umane. Dar așa-numita variantă IHU identificată în Franța și monitorizată de OMS are 46 de mutații și nu pare să se fi răspândit prea mult.

Pentru a reduce apariția variantelor, oamenii de știință subliniază continuarea măsurilor de sănătate publică, cum ar fi masca și vaccinarea. În timp ce omicronul este mai capabil să evite imunitatea mai mult decât delta, au spus experții, vaccinurile oferă în continuare protecție și injecțiile de rapel reduc foarte mult bolile grave, spitalizările și decesele.

Anne Thomas, analistă IT în vârstă de 64 de ani din Westerly, Rhode Island, a spus că este complet vaccinată și stimulată și că încearcă, de asemenea, să rămână în siguranță, rămânând în mare parte acasă, în timp ce statul ei are una dintre cele mai mari rate de cazuri de COVID-19 din SUA.

„Nu mă îndoiesc deloc că acești viruși vor continua să sufere mutații și ne vom confrunta cu asta pentru foarte mult timp”, a spus ea.

Experții spun că virusul nu va deveni endemic precum gripa atâta timp cât ratele globale de vaccinare sunt atât de scăzute.

În timpul unei conferințe de presă recentă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că protejarea oamenilor de variantele viitoare – inclusiv cele care pot fi pe deplin rezistente la vaccinurile de astăzi – depinde de încetarea inechității vaccinurilor la nivel mondial.

Tedros a spus că și-ar dori să vadă 70% dintre oameni din fiecare țară vaccinați până la jumătatea anului.

În prezent, există zeci de țări în care mai puțin de un sfert din populație este complet vaccinată, conform statisticilor Universității Johns Hopkins. Și în Statele Unite, mulți oameni continuă să reziste vaccinurilor disponibile.

„Aceste zone uriașe nevaccinate din SUA, Africa, Asia, America Latină și în alte părți sunt practic fabrici variante”, a spus dr. Prabhat Jha, de la Centrul pentru Cercetare în Sănătate Globală de la Spitalul St. Michael din Toronto. „A fost un eșec colosal în elita globală faptul că nu am reușit să facem asta.”

Între timp, apariția de noi variante e inevitabilă, a spus Louis Mansky, directorul Institutului de Virologie Moleculară de la Universitatea din Minnesota.

Cu atât de mulți oameni nevaccinați, a spus el, „virusul are oarecum controlul a ceea ce se întâmplă”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.