Guvernarea PSD-PNL, în linie dreaptă. Ciolacu, primul prim-ministru, Cîțu – al doilea?

Guvernarea PSD-PNL, în linie dreaptă. Ciolacu, primul prim-ministru, Cîțu – al doilea?

noiembrie 17, 2021 0

Social democrații au votat, în ședința Comitetului Politic Național, desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. De asemenea, conducerea PSD a aprobat în unanimitate și rotativa premierilor, însă, spre deosebire de liberali, nu cer ca primul premier să fie de la PSD. Anterior ședinței, Marcel Ciolacu declara că este normal ca PSD să aibă prioritate deoarece au câștigat alegerile generale.

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat, miercuri la prânz, că PNL are o decizie în Consiliul Național să nu facă guvern cu PSD și azi aceștia negociază cu PSD, răspunzând unei întrebări referitoare la negocierile dintre cele două echipe.

Premierul interimar a mai spus că dacă se grăbesc lucrurile și negocierile nu se va forma o coaliție pe termen lung. De asemenea, Cîțu a mai reamintit că decizia PNL este ca premierul să fie liberal și să își pună amprenta asupra programului de guvernare:

  • PNL e cel care vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare. Noi am votat premier PNL, nu am spus niciun nume.
  • PNL are decizie în Consiliul Național să nu facă guvern cu PSD și azi negociem cu PSD.
  • O moțiune de cenzură împotriva unei singure persoane e neconstituțională. Înseamnă că PSD nu vrea ca niciunul din membrii Guvernului să fie în viitorul guvern. Eu am flexibilizat acest mandat, până la urmă vom vedea decizia finală. Înțeleg că la PSD nu știu dacă s-a luat decizia pentru rotativă
  • În BEx de-aseară s-a decis ca PNL să fie de acord cu un sistem rotativ cu primul premier de la PNL, altceva nu s-a decis. Sunt foarte mulți români care ar avea o listă întreagă despre social-democrați care să nu fie în guvern. Asta le-am zis și celor de la USR, să nu vorbim despre persoane.
  • Ați fi dispus să mergeți cu alt premier la președinte? Avem o decizie să avem premier PNL.
  • Programul de guvernare este aproape gata și premierul trebuie să își pună amprenta, este foarte important.
  • Atributul președintelui este să denumească premierul.
  • Sper cât mai curând să avem guvern. Dacă grăbim lucrurile s-ar putea să nu avem o coaliție pe termen lung.

 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.