Guvernul Spaniei dă undă verde schimbării de sex de la 16 ani. Modificarea va apărea în cartea de identitate
În timp ce în România sondajele arată că populația pledează majoritar pentru ”familia tradițională”, în alte țări câștigă teren libertăți individuale și drepturi de viață de neconceput în estul Europei, în țări ca Ungaria sau Polonia, de exemplu.
Astfel, Legea ”trans” a trecut testul Guvernului de la Madrid, care a aprobat-o, și merge acum la Parlament, unde va fi aprobată fără mari emoții, dată fiind majoritatea care susține Cabinetul socialist al premierului Pedro Sanchez.
Decizia nu vine întâmplător: e în în mijlocul săptămânii Pride Parade. După aproape jumătate de an de negocieri grele între partenerii guvernamentali, proiectul de lege pentru egalitatea reală și efectivă a persoanelor transgender și pentru garantarea drepturilor persoanelor LGTBI își începe traseul legislativ odată cu aprobarea sa de către Guvern.
Textul include autodeterminarea liberă a genului, adică o persoană poate schimba numele și sexul pe DNI (n.r. – cartea de identitate) numai cu voința sa. Cu această schimbare, Spania va deveni a 16-a țară din lume care permite autodeterminarea de gen, după Danemarca, Portugalia, Norvegia, Malta sau Argentina, printre altele, relatează El Pais.
Proiectul, căruia i s-a opus mișcarea feministă, intenționează să elimine nevoia de rapoarte medicale sau ani de pregătire hormonală care sunt acum necesari pentru schimbarea DNI.
Actul de identitate pentru persoanele transgender va fi schimbat într-un sistem de dublă înfățișare: persoana trebuie să solicite schimbarea în registrul civil și să se întoarcă trei luni mai târziu pentru a o ratifica și a o face efectivă, fără tutele sau martori.
„În sfârșit, persoanele trans nu vor mai fi considerate bolnave în Spania”, a proclamat luni ministrul Egalității, Irene Montero (Unidas Podemos), legat de decizia Guvernului venită chiar în Ziua Internațională a LGTBI.
„Această lege este o iertare sinceră pentru toți acei oameni cărora această țară le-a spus că viața lor merită mai puțin. Viața ta contează”, a spus ministrul, cel mai activ din cadrul Guvernului în promovarea legii.
Uge Sangil, președintele Federației de Stat pentru Lesbiene, Gay, Trans și Bisexuali (FELGTB), a declarat că, deși legea nu a fost încă aprobată, „acesta este primul pas pentru a obține drepturi și a pune capăt patologizării”.
Munca acestei asociații, precum și cea a Chrysallis – care reunește familiile cu copii trans – și cea a fundației Triángulo, au fost, de asemenea, esențiale pentru deblocarea negocierilor. În acest sens, politicul a jucat un rol important: PSOE (Partidul Socialist), garant al drepturilor LGTBI cu măsuri precum căsătoria egală, nu a vrut să ajungă la momentul Zilei Internaționale LGBTI fără o propunere concretă.
Marele obstacol a fost tocmai libera autodeterminare a genului, care a fost realizată în cele din urmă în termeni similari cu cei preconizați.
Persoanele cu vârsta peste 16 ani o pot solicita singure. Și va fi permis cu asistența părinților sau tutorilor de la vârsta de 14 ani (vârsta la care este obligatoriu DNI) și nu de la 12, așa cum este inclus în proiectul pe care Ministerul Egalității de Șanse l-a pregătit în februarie.
Premierul Pedro Sánchez a vorbit despre „garanția maximă pentru ca un grup foarte vulnerabil să aibă o securitate juridică maximă” și a reamintit că PP și Vox (partidele de dreapta, din Opoziție) vor apela în mod previzibil proiectul de lege la Curtea Constituțională.
În cele din urmă, Ministerul Egalității de Șanse și Ministerul Justiției au finalizat un text de lege care include determinarea liberă a sexului fără martori sau intervenție judiciară.
Procedura planificată va fi similară – fără a fi nevoie de terți, teste sau patologizare (considerând o boală), dar, în unele cazuri, cu termene – vezi cele prevăzute de celelalte 15 țări care recunosc dreptul cetățenilor de a-și alege sexul.
Danemarca, Portugalia, Norvegia, Malta sau Argentina, adică cele menționate mai sus. Și, de asemenea, Irlanda, Luxemburg, Grecia, Costa Rica, Mexic (doar în Mexico City), Brazilia, Columbia, Ecuador și Uruguay, potrivit datelor compilate într-un raport de ILGA (asocierea internațională a lesbienelor, homosexualilor, bisexuali, trans și intersex ), din 2019.
Legea daneză, de exemplu, prevede o perioadă de reflecție de șase luni înainte de formalizarea schimbării de sex. Cea din Portugalia are în vedere că a doua oară când îți schimbi sexul mergi în instanță.
Potrivit datelor oficiale, de când portughezii au aprobat autodeterminarea de gen în 2018 fără a fi nevoie de un raport medical sau tratament hormonal până în februarie trecut, 568 de persoane au solicitat o schimbare de sex în registrul civil.