Cât de mare e mașina de spălat bani în Uniunea Europeană?

Cât de mare e mașina de spălat bani în Uniunea Europeană?

iunie 29, 2021 0

Spălarea banilor este practica de legitimare a produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni prin introducerea acestora în economia reglementată pentru a le masca originea ilegală.

În Europa, Europol estimează că valoarea tranzacțiilor suspecte este echivalentă cu aproximativ 1,3 % din PIB-ul UE. La nivel internațional, această cifră este estimată a fi aproape de 3 % din PIB-ul mondial.

Date recente arată că peste 75 % din tranzacțiile suspecte raportate în UE proveneau de la instituții de credit din peste jumătate dintre statele membre.

Competențele UE în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului sunt exercitate de mai multe organisme. Comisia Europeană elaborează politici, monitorizează încorporarea acestora în legislația statelor membre și se ocupă de analiza riscurilor.

Auditorii au identificat deficiențe în realizarea acestor sarcini. Legislația în materie de combatere a spălării banilor este complexă și a fost pusă în aplicare într-un ritm prea lent și în mod neuniform în UE.

Pe larg, AICI

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.