Harta COVID a Europei. România și Rusia – ”roșii” în presa UE. Cum stau Israelul și SUA
Campania extinsă de vaccinare împotriva coronavirusului în Europa nu a însemnat încă închiderea definitivă a ușii pandemiei. Revenirea infectărilor, mai ales în țările care au lăsat repede garda jos (Marea Britanie, care a relaxat prea repede măsurile), deși fără incidență semnificativă în spitale și decese, forțează continentul să stăpânească euforia de moment.
În Uniunea Europeană în ansamblu, incidența cumulativă a crescut în ultimele săptămâni, determinată de țările în care numărul cazurilor a crescut.
Letonia, Lituania, Estonia și România au depășit o mie de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, niveluri nevăzute de luni bune între țări membre, potrivit datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).
Procentul de vaccinare în aceste patru țări cu o incidență crescută este sub media UE, care este de 65% din populație cu programul complet, notează publicația ABC.
În cazul României, doar 30% din populația sa este protejată împotriva virusului, potrivit datelor de la Universitatea din Oxford.
În ciuda acoperirii vaccinale în UE, care este foarte largă în contextul mondial, procentul este departe de imunitatea de grup, stabilit la 90%, un obiectiv care nu a fost atins. Riscul nu a dispărut, și din cauză că există multe zone de pe glob unde vaccinarea este foarte slabă.
Chiar și Germania, aflată în media UE de vaccinare, se confruntă, de asemenea, cu o revigorare a infectărilor și a ajuns deja la 150 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Infecțiile din Spania, Italia, Franța și Portugalia, cu o acoperire a imunității peste media comunității europene, rămân stabile, cu o incidență mai mică de 100 de cazuri de 100.000 de locuitori (sub 1 la mie, în raportarea românească).
Toate țările cu o acoperire extinsă de vaccinare privesc cu atenție mărită situația din Regatul Unit, una dintre primele țări care au atins imunitatea generalizată, dar stagnantă deja la aproximativ două treimi din populația sa. Tot aici produce îngrijorare apariția tulpinii Delta-Plus, ce pare și mai agresivă decât cea care face acum ravagii în România.
Incidența este în prezent peste 800 de cazuri la 100.000 de locuitori, spitalele observând deja efectele negative, iar directorul sistemului național de sănătate britanic solicită măsuri de la un guvern reticent să le reintroducă.
Revenirea în forță a infectărilor s-a produs din cauză că Marea Britanie și-a ridicat restricțiile de la mijlocul lunii iulie, inclusiv utilizarea unei măști în interior, măsură încă răspândită în țările UE.
Situația pe continentul european, cu o incidență de peste 300 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, se înrăutățește în comparație cu cea a UE UE (incidența 190 de cazuri), din cauza situației din Regatul Unit și, de asemenea, în alte țări, cum ar fi Rusia, cu incidența în creștere, peste 300.
Acolo, în ciuda disponibilității rapide a propriului vaccin, doar 32% din populație este protejată împotriva virusului.
Statele Unite au înregistrat, de asemenea, o revenire în cazurile de vară, vaccinarea practic stagnând încă din primăvară pentru aproximativ jumătate din populația sa.
O situație similară a trăit acele luni Israelul, țară aflată în fruntea vaccinării mondiale, care a început să aplice a treia doză încă de la sfârșitul lunii iulie. Atât în Statele Unite, cât și în Israel, tendința actuală a numărului de infecții este descendentă.
Indiferent de situația din Occident, în context, totuși, situația pandemiei rămâne stabilă, cu giganți precum India și Brazilia cu o tendință descendentă a numărului de cazuri.
Vaccinarea în lume progresează: 36,7% au primit deja programul complet; dar cu o distribuție inegală, cu doar 5,3% din populația africană imunizată, față de 54,3% din continentul european, cel mai avansat.