…herghelii de cai verzi pe pereti – Fitzcarraldo

ianuarie 18, 2009 0

…n-am vazut filmul asta inainte de a pleca pe Amazon, la Iquitos. Pacat. E de Herzog, cu Klaus Kinski si Claudia Cardinale si nu e despre un cal verde sau doi – vorbim aici despre herghelii intregi! Si mai impresionant: vaporul ala CHIAR a fost trecut peste un munte si CHIAR a fost lasat sa treaca peste rapidurile acelea, asa cum se vede in film. N-au fost duble, n-au fost trucaje! Nu degeaba Herzog se autodenumea „cavalerul inutilitatii”. Imi aduce aminte de Eugen Ionesco: „Arta este absolut inutila, dar acest inutil este absolut necesar.”
Am recunoscut locurile – Iquitos-ul, mai exact – si doua inexactitati, cred. Cand, la un moment dat, indienii sfarmau niste liane, bucatarul spune: „E baboassa – o otrava. Fie pleaca la vanatoare, fie la razboi.”  Intr-adevar, baboassa asa se prepara si e un fel de otrava – dar se foloseste la pescuit in ape necurgatoare. Lianele, bine batucite, se arunca in apa, si pestii incep sa iasa la suprafata, vii. Cica le-ar lua oxigenul de apa. Cert e ca nu sunt morti si sunt numai buni de mancat. Am facut-o si pe asta, undeva pe langa sat (cand am tras si canoea prin jungla, de la rau pana la lac – nu era vapor, da’ or’s’cat:)) – dar despre asta intr-un episod viitor…
A doua: ma indoiesc ca Jivagos erau imbracati in haine de panza si aveau traiste de panza… Din cate am vazut eu folosesc mai degraba fibre de palmier pentru traiste… Am adus si eu cateva acasa, sa aiba fetele cu ce merge la plaja:) In unele fotografii il puteti vedea pe Paco purtand una, pe psot de portofel:) Sunt extrem de elastice si de rezistente…
Dar astea sunt detalii. Filmul, per ansamblu, tinde spre capodopera… Trebuie ca Herzog a fost si el indragostit de-adevaratelea de Amazon, cata vreme a regizat nu doar unul, ci doua filme acolo, iar imaginile sunt absolut superbe… Vizionare placuta!
PS Cine mai are pragmatismul necesar visarii in ziua de azi?
PPS Multumesc, Adi Matei – fara tine n-as fi reusit in veci sa invat cum se inserteaza imagini de pe Youtube! Acu’, ca m-am prins, tineti-va bine! 🙂 (Ar mai trebui sa vad cum le pun eu, pe-ale mele, pe Youtube, pentru a le transfera mai apoi pe blog)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.