…HFT – cand computerele negociaza banii nostri de capul lor

octombrie 2, 2009 0

…se prea poate ca in lumea specialistilor ceea ce urmeaza sa fie o non-stire, dar eu acum am aflat iar profanul din mine nu poate sa nu se cruceasca: 70% dintre tranzactiile zilnice care au loc pe bursa sunt ceea ce se cheama High Frequency Trading. Asta e cel mai „hot” instrument financiar la ora actuala pe Wall Street. In timpul pe care il veti petrece citind acest text, cateva sute de milioane de dolari se vor fi invartit printre computere si cateva sute de oameni vor fi facut profit de sute de mii sau milioane de dolari fara sa faca practic nimic (ar putea foarte bine citi acest text), lasand doar un computer sa-si faca treaba (pe bune!)
Simplu spus: bursa se bazeaza pe cere si oferta. Agentii de bursa iau decizii pe baza unor trenduri: majoritatea actiunilor se cumpara sau vand in functie de mersul pietii. Dar brokerii sunt oameni. Pana pun ei la cap unu si cu unu, pana iau o decizie, pretul actiunii a urcat sau coborat cu cativa centi. Cativa centi, sau zecimi de cent, la un volum de sute de mii de actiuni, reprezinta o suma frumusica. Si-atunci de ce sa nu lasi pe unul care se pricepe mai bine decat tine? Bunaoara un computer capabil sa analizeze intr-o fractiune de secunda trendul actiunilor pe anumite categorii de stocuri si sa ia decizia sa vanda sau cumpere fara a mai … sta pe ganduri (ca n-are).
Zis si facut: programul, din cate se spune, e simplu, iar folosirea lui la fel de complicata precum utilizarea emailului: introduci in computer categoria de stocuri de care esti interesat, suma de care poate dispune si-apesi „click”. Programul incepe sa-si faca treaba: in fiecare secunda, pe baza imputului de vanzari si cumparari, vinde si cumpara de cateva ori, actiuni. Si-o tine tot asa pana cand proprietarul, plictisit de textul asta, se oseteneste sa dea un alt click si sa-si transfere castigul obtinut in contul bancar. Uf, o alta zi de munca s-a incheiat. Riscurile, conform specialistilor, sunt considerabil mai reduse, pentru ca la statistica si abilitate de computare a informatiilor, computerul se descurca mai bine decat Einstein.
S-a produs ceva in rastimpul asta? Nu! Nici un surub, nici un kilogram de carbune, nici o banitza de grau. Niste bani s-au mutat doar de colo pana colo, speculand viitorul pret al surubului, carbunelui, graului, sau mai stiu eu ce.
Partea cea mai interesanta, insa, vine acum: computerele reactioneaza la trenduri stabilite, in buna masura, de deciziile de vanzare-cumparare luate … de catre alte computere!!! (va reamintesc ca 70% din volumul total al tranzactiilor sunt HFT)
In copliaria mea era un banc: Indienii merg la marele saman sa-l intrebe cum va fi iarna, pentru a sti cate lemne de foc sa stranga. Dupa ce se consulta cu Manitou, samanul declara ferm: va fi o iarna relativ blanda, nu trebuie sa va faceti probleme deosebite. Curios, totusi, ca omul, samanul mai arunca un ochi si pe prognoza meteo. Pare-se ca iarna va fi destul de aspra. Convoaca tribul si il anunta ca Manitou i-a vorbit din nou: iarna va fi destul de aspra, asa ca mai bine sa mai adune niste lemne de foc. Se uita la prognoza meteo. S-a schimbat. Iarna va fi aspra. Iar convocarea tribului, iar lemne de foc. Prognoza meteo anunta o iarna excesiv de aspra. Usurel iritat, samanul pune mana pe telefon si suna la Biroul de prognoze meteo: „Alo! Dar de unde stiti ca iarna va fi deosebit de aspra?” O voce profesionista, de la celalalt capat al firului ii raspunde: „Pai indienii astia au luat-o razna! Strang lemne de foc intr-o veselie!”
Ma consider un om de dreapta. Dar daca asta e capitalismul mult visat, mai bine lipsa. Traim in realitati virtuale. Dar cineva mai trebuie sa si creasca vaca si sa duca gunoiul. Nu mancam virtualitati. Si cand murim, murim de-adevaratelea. Nici un program de computer nu ne mai poate ajuta.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.