Hidrologul si geologul

iulie 14, 2007 0

L-am vazut, in urma cu citeva zile, pe Ion Iliescu la televizor. Nu, nu e vorba despre expunerile sale pretins savante din week-end-ul trecut despre incalzire globala si despre ecologie. E vorba despre prestatia sa la postul de televiziune „Cosmos TV”, revent vaduvit de tutela protectoare si sufocanta a lui Corneliu Vadim Tudor. Nu m-am uitat la tot talk-show-ul, dar ce am vazut realmente m-a impresionat. Ion Iliescu vorbea despre sistemul hidrologic al Bucurestiului. Vorbea clar, pasionat, convingator. Vorbea ca un specialist, ca un real si nu ca pretins specialist. De fiecare data cind Ion Iliescu vorbeste, recunosc, m-am programat sa il ascult cu o sanatoasa suspiciune. De data aceasta, vorbind despre tevi, despre conducte, despre canale, suspiciunea mea a fost foarte repede infrinta.
Eu cred ca, in privinta lui Ion Iliescu, am pierdut un foarte bun hidrolog si ne-am pricopsit cu un lider politic despre care se poate spune, in cel mai bun caz, ca a fost unul „controversat”.
Am citit, tot in urma cu citeva zile, ca Emil Constantinescu lucreaza intens, alaturi de PNTCD si PNL, la configurarea unuia dintre cei doi poli de dreapta. Ca de obicei, cind se angajeaza intr-un proiect de mare anvergura, fostul presedinte al Romaniei propulsat de CDR e foarte serios si vorbeste neaparat despre securisti. Iata cum explica el cresterea spectaculoasa a PD-ului: „PD s-a aliat cu partidul domnului Magureanu pentru a obtine echipa de informatori securisti care a trecut in PD. Acum a avut loc, intr-o totala nepasare a societatii civile, apropierea partidului domnului Talpes, care i-a oferit reteaua SIE. Vedem astfel retelele SRI si SIE care permit cresterea PD-ului”. Cum ar veni, nu numai ca Securitatea l-a invins pe Emil Constantinescu, dar e buna si ca explicatie universala.
Nu il contrazic pe domnul Constantinescu vizavi de continutul declaratiei sale pe care am reprodus-o mai sus. Dar, cred ca, la fel cum odata cu intrarea in politica a lui Ion Iliescu am pierdut un hidrolog competent, sint sanse mari ca Romania sa fi pierdut un foarte bun geolog prin „transferul” de la catedra in cimpul politic al lui Emil Constantinescu.   
   

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.