Horațiu Gorun, votat secretar general al Senatului României, după plecarea din Guvernul Ciucă
Plenul Senatului l-a ales, marţi, pe Tiberiu Horaţiu Gorun, un apropiat al președintelui PNL, în funcţia de secretar general al Senatului, după ce l-a revocat pe Ciprian Bucur din această funcţie.
Gorun a fost secretar general al Guvernului Cîțu, înlocuindu-l în funcție pe Antonel Tănase, cel care fusese adus pe post de Ludovic Orban, fostul prim-ministru și fost președinte al PNL.
Noul secretar general adjunct al Senatului României este cadru universitar la Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și decan al Facultății de Științe ale Educației, Drept și Administrație Publică.
Pentru numirea lui Tiberiu Horaţiu Gorun s-au înregistrat 63 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi 19 abţineri.
Ulterior, Ciprian Bucur a fost numit cu 73 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi trei abţineri ca secretar general adjunct al Senatului.
Atât revocarea din funcţie a lui Ciprian Bucur, cât şi numirea secretarului general şi secretarului general adjunct al Senatului au avut loc prin vot secret electronic.
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a amintit că, potrivit regulamentului forului legislativ, secretarul general este propus plenului de Biroul permanent.
Liderul grupului USR, Radu Mihail, şi-a exprimat nemulţumirea că partidului său, „singurul din opoziţia democratică din Senat”, nu i-a revenit o funcţie de secretar general adjunct, fapt care ar constitui „un derapaj”.
Vicepreşedintele PNL al Senatului Alina Gorghiu a afirmat că Ciprian Bucur, care a fost propus de USR la începutul legislaturii ca secretar general şi s-a dovedit a fi „un profesionist”, „un om care s-a descurcat în hăţişurile Senatului”, a fost propus, marţi, de PNL, fiind votat în plen, prin înfiinţarea celei de a patra funcţii de secretar general adjunct.
Liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, a transmis că partidul său ar fi trebuit să ocupe această a patra funcţie de secretar general adjunct. AUR a intrat în Parlament tot pe căi democratice, a subliniat el, citat de Agerpres.
Florin Roman, un alt apropiat al lui Florin Cîțu, a fost instalat și el vicepreședinte al Camerei Deputaților, tot ieri.
Roman a demisionat din funcția de ministru al Cercetării în urma scandalului privind acuzațiile de plagiat.