…in atentia primarului Apostu: democratia incepe in Manastur!

iunie 12, 2009 0

…pentru necunoscatori, Manasturul a fost considerat pentru multa vreme cartierul-lumpen al Clujului – una dintre realizarile Epocii de Aur care s-a incapatanat sa incorporeze un sat cu traditii in perimetrul orasului. Multa vreme, pe zidurile Facultatii de Agronomie (vis-a-vis de Fabrica de bere Ursus) statea scris cu litere mari si rosii „Aici se termina democratia – incepe Manasturul„.
Primele semnale ca Manasturul e un cartier ceva mai complicat decat il considerau outsiderii au aparut in Decembrie 1989, cand la Fabrica de bere s-a organizat a treia baricada a Armatei pentru a impiedica „afluirea” oamenilor spre centrul orasului. S-a tras si au murit oameni. Manastureni.
Am locuit in Manastur vreo zece ani si nu m-am simtit nici o clipita vreun cetatean de categoria a doua a Clujului. Dimpotriva.
Acum, manasturenii dau un nou exemplu de democratie la firul ierbii. Primaria a aprobat amplasarea unui parking pe amplasamentul unui parc de pe langa complexul Minerva (ma grabesc sa precizez – in Manastur predomina blocurile, parcurile sunt rare si anemice). Ei bine, locuitorii din zona nu sunt  de acord. Drept urmare, de doua zile (asta ar fi a treia zi de proteste) impiedica inceperea santierului. Demonstreaza si pe ploaie si pe soare, si mai pasnic si mai violent (adica darama gardul ridicat de constructori). „Pe noi de ce nu ne-a intrebat nimeni?” – se intreaba pe buna dreptate.
Primarul si reprezentantii sai o tin, insa, langa: actele sunt in regula, exista chiar si aviz de la Mediu. De parca Mediul locuieste in Manastur! Nici manasturenii, insa, nu se lasa. Pe buna dreptate. De ieri li s-a alaturat si Adrian Papahagi, care se ocupa – din cate inteleg – de aspectele juridice ale protestului. Sa fie primit!
Alo! Domnu’ Apostu’! Se aude? Sintagme precum democratie la firul ierbii, asociatii locale, implicare civica, s.a.m.d. va mai spun ceva? Daca nu, luati de rasfoiti un John Stuart Mill sau, daca preferati francezii, un Tocqueville. Poate mai aflati una – alta despre rolul educativ si crucial al democratiei participative.
Hai Manasturul!
Pentru detalii, cititi din Ziua de Cluj:

Clujenii din cartierul Mănăştur nu au renunţat la proteste nici ieri. Oamenii s-au aşezat pe băncile rămase în parcul din faţa complexului Minerva şi  au dărâmat din nou gardul care împrejmuia viitorul şantier. Municipalitatea doreşte să amenajeze în locul parcului un parking de şase etaje. Oficialii Primăriei Cluj-Napoca afirmă în continuare că proiectul este legal, ba chiar au făcut şi un “fluturaş” de prezentare a acestuia pentru a ilustra ideea că spaţiul verde va creşte ca suprafaţă după construirea parkingului.

 

Protestatarii au declarat ieri că au fost de dimineaţă la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi au depus o sesizare împotriva proiectului municipalităţii. “Aşa cum nici în Parcul Central nu s-a construit Filarmonica, nici la noi în Mănăştur nu vor intra buldozerele să radă copacii şi spaţiul verde. Am sesizat Agenţia pentru Protecţia Mediului şi aşteptăm un răspuns”, au menţionat cetăţenii. Oamenii au ieşit din nou în stradă să militeze împotriva parkingului de şase etaje pe care Primăria doreşte să-l amenajeze pe strada Primăverii f.n.

 

 Pe de altă parte, Adrian Papahagi, în calitate de locuitor al  Mănăşturului, lângă viitorul parking, a pus la dispoziţie reporterilor ZIUA de CLUJ şi o plângere care a fost înaintată ieri edilului de Cluj, Sorin Apostu, dar şi Poliţiei şi Preşedintelui Judecătoriei Cluj. “Ca rezidenţi ai acestui cartier şi riverani ai proiectatei construcţii vă adresăm pe această cale o plângere, solicitând întreruperea şantierului.

 

Conform OU nr. 114/2007, publicată în Monitorul Oficial, I.713 din 22/10/2007, art. I, alin. 1, <<schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora>>. în alin. 2 al aceleiaşi ordonanţe se precizează că <<actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. 1 sunt lovite de nulitate>>.

 

Considerăm că proiectul de construcţie a acestui parking contravine legilor în vigoare şi în special sus-citatei ordonanţe a Guvernului şi vă solicităm dispunerea ridicării gardurilor care delimitează şantierul şi sistarea oricărui şantier.Vom folosi toate căile legale pentru a ataca în contencios administrativ autorizaţia de construcţie acordată de Primăria Cluj. Până atunci, vă mulţumim că înţelegeţi doleanţele cetăţenilor acestui cartier şi că rămâneţi un garant al respectării legilor în municipiu”, se arată în plângerea înaintată edilului clujean şi semnată de Papahagi alături de alţi 100 de mănăştureni.

 

“Am consultat mai mulţi colegi avocaţi şi pregătim şi o acţiune în instanţă”, a adăugat Papahagi. El a ţinut să amintească şi alte argumente secundare împotriva parkingului: “sufocarea traficului la orele de vârf, în special 7-8 dimineaţa – vedeţi deja cât durează în momente de vârf să ieşi din/intri în parkingul Primăriei! Lumea nu-l va folosi; vă imaginaţi oamenii lăsându-şi maşina la Minerva şi urcând pe Mehedinţi cu plasele? Decât un mega-parking, trebuie gândite soluţii punctuale de proximitate. Minciuna măririi spaţiului verde; nu e vorba aici de suma fâşiilor de iarbă, ci de un spaţiu de socializare pentru bătrâni şi de joacă pentru copii; e vorba de centrul civic al acestui cartier sufocat de betoane, unde ar trebui gândite animaţii pentru public, terase la Minerva, revitalizarea cinema Dacia, mai mult verde, în loc de un parking care nu încântă pe nimeni!”, a mai spus Papahagi.

 

 “în orice ţară civilizată, populaţia este consultată şi informată. Politicienii trebuie să înţeleagă că puterea aparţine poporului nu doar un minut o dată la patru ani, când votează, ci permanent, şi că ei trebuie să acţioneze doar în acord cu interesele populaţiei. Cum ştiu ei care e dorinţa populaţiei? Au consultat toate asociaţiile de locatari din zonă? Trebuia făcută o consultare populară şi nu era greu. Un funcţionar de la Primărie putea în două-trei zile să obţină părerea tuturor asociaţiilor din zonă”, a completat Adrian Papahagi.

 

De cealaltă parte, oficialii Primăriei îşi menţin opinia. Primarul a dispus chiar şi ilustrarea bunelor intenţii ale municipalităţii printr-un fluturaş de informare despre parkingul de pe Primăverii f.n. (conţinutul fluturaşului a fost stabilit după discuţii între primar, directorul tehnic Virgil Poruţiu, purtătorul de cuvânt Raimonda Boian, arhitectul-şef Ligia Subţirică şi viceprimarul Radu Moisin). în loc de 2.197 mp de spaţiu verde existent în zonă, după realizarea parkingului suprafaţa va fi de 3.097 metri pătraţi. Poziţia oficială a primăriei rămâne aceeaşi: investiţia va continua.

 

Mănăşturul, zonă “militarizată”

 

Poliţişti de la Secţia IV de Poliţie, agenţi de pază şi poliţişti comunitari supravegheau ieri în continuare zona. Vorbeau la telefon, le explicau cetăţenilor că nu au voie să treacă prin perimetrul parcului din faţa complexului Minerva sau să se aşeze pe bănci. “Noi suntem mici, ordinul este ordin, când îl primim, executăm. Noi trebuie să păzim şantierul şi asta facem”, au spus aceştia. Oamenii de ordine aşteaptă ca mănăşturenii să renunţe, cu timpul, la protest.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.