In cite tipuri se impart comentariile despre tigani?

iulie 29, 2008 0

O stire despre rasismul unui comentator bulgar care acuza tiganii de stricarea imaginii tarii sale mi-a oferit imaginea perfecta a celor trei tabere intre care se dau „bataliile”. Discutiile despre statutul minoritatii cu pricina sint nenumarate in mediul privat, mult mai multe si mai greu de dus decit dialogurile ipocrite sau timpite de-a dreptul (gen Madalin Voicu) de la televizor.
 asadar, cele trei dimensiuni prinse de acest articol si de comentariile cititorilor
1. avem extremistii de dreapta care ataca violent in public  – e cazul acelui ziarist bulgar. Avem si noi exemple destule – tot felul de neni care arunca in mod traditional vina pe tot ce e slab sau de alta culoare. La fel si acest tip care spune ca tiganii se inmultesc ca oile. asta intr-o tara in care mafiile sint problema si faptul ca ajung la cel mai inalt nivel – ma rog, nici noi nu sintem decit foarte putin mai breji.
2. urmeaza oamenii care incearca sa contracareze dur extremismul de dreapta si sint automat aruncati la stinga, asa cum pateste primul cititor- comentator al articolului. citez:

In Romania aproximativ 25% din populatie inca voteaza cu partide avand programe fasciste. Este necesara o actiune la varf pentru interzicerea acestor partide si trimiterea celor (i)responsabili in justitie si inchisoare. Este inadmisibil ca in Europa anului 2009 sa te prezinti la alegeri cu candidati si platforme fasciste.

3. Exista apoi cei care cred ca drepturile sint doar pentru indivizii care respecta „normele civice”. Cel care comenteaza il besteleste aprig pe antifascistul de mai sus:

deci societatea moderna trebuie sa se sinucida, distrusa de mase enorme de degenerati care se inmultesc ca oile, sunt crescuti pe banii statului dar nu contribuie cu nimic la bunul mers al societatilor in care traiesc ci dimpotriva? faina gandire ai, tovarasele! mai scuteste-ma cu povestile tale despre fascism! nu ma intereseaza daca si atii au observat inaintea mea ca exista categorii de oameni care, efectiv, fac rau societatii! aia trebuie ori integrati (nu rugati sa se integreze!) ori izolati daca refuza integrarea! n-am chef sa-mi puta pe oriunde ma duc si sa risc la fiecare pas sa fiu batut sau omorat de „discriminatii” tai! drepturule mele intai, ca respect normele civice! cine nu le respecta, zero drepturi, clar?

 Concluzii: Nu avem doua extreme si o cale de mijloc. Avem o extrema dreapta inacceptabila. Avem apoi o reactie venita din traditia luptatorilor pentru drepturi, dar care iese din patologic. Si avem o a treia pozitie, poate cel mai  greu de batut intr-o disputa, a acelora care acuza minoritatile de victimizare si rea vointa. Aceasta a treia categorie imi aminteste de fiecare data ca eu doar fac teorii atunci cind apar drepturi neconditionat, din spatele tastaturii. De-ar fi asa simplu.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.