Înnebunesc. Iar se pune de o revoluţie anticomunistă!

noiembrie 17, 2009 3

Noi lupte  aprige impotriva comunismului. Care au luat forma unei scrisorele de sustinere a presedintelui, scrisă de Viorel Padina şi publicată pe blogul lui Vladimir Tismăneanu . Deja a fost pierdută orice formă de bun simţ. Dau un citat şi mai zic două vorbe dup-aia. Ştiu că zodia unei anumite zone de intelectualitate începe să apună, simt că se nasc retorici alternative puternice, am jurat că nu mai scriu un rînd despre ei pentru că m-am săturat de propaganda şi autopropaganda de acel tip. Dar am şi eu limite…

România se află într-o criză profundă, determinată nu doar de criza globală, ci şi de criza de sistem social-politic intern, nu mai puţin gravă. Această din urmă criză îşi are rădăcinile în impostura ce s-a produs la momentul în care revoluţia din decembrie 1989 a fost deturnată de „salvatorul” Iliescu şi de echipa sa compusă din nomenclaturişti de rangul 2 ai partidului, securităţii şi armatei, cu intenţia iniţială de a implementa în R.S.R. doar perestroika şi glasnostul gorbaciovist, dar care apoi, văzând că e imposibil să menţii „lagărul socialist” cu pluripartidism, cu libera concureţă, cu presa liberă şi cu o justiţie independentă (fie acestea şi minimale), s-au transformat din „comuniştii cu faţa umană” şi „adevăraţii socialişti” din seara zilei de 22 decembrie 1989 în „capitaliştii” sălbatici care vor transfera în cont propriu cea mai rentabilă parte din avuţia „întregului popor”. Ei au utlizat în acest scop nu regulile economiei de piaţă şi legile statului de drept pe care pretindeau demagogic că le-au redescoperit şi că le apără, ci mentalităţile şi metodele specifice „PCR”, bazate pe „pile, cunoştinţe, relaţii”, aşadar pe o corupţie devastatoare (în condiţiile în care fostul aparat de stat comunist nu doar că a rămas intact, ci a crescut monstruos în aşa-zisa perioadă de tranziţie, iar justiţia a fost ca şi inexistentă). Acesta e sistemul ticăloşit care a lovit România ca o năpastă infernală, mult înainte de a o lovi criza globală. Il putem denumi şi regimul Iliescu

Naivitatea protestului e induioşătoare. Dar în spatele ei stă un discurs care deja e instituţional-intelectual pe aici.

  • putem trece de sintagma Iliescu-bolşevicul? Da, era unul din multele planuri pentru Est. Iliescu o fi vrut perestroika, dar s-a ales cu mult mai mult. Şi 80% din ţara i-au fost complici – dni prostie din ce-o fi fost, dar ăla era poporul atunci. Credeţi că era mai bine dacă ieşea Cîmpeanu preşedinte? Sau Raţiu? Tot dezastru ar fi urmat.
  • DA, şi aia e economie de piaţă (inclusiv pentru capitalul simbolic) – pile cunoştinţe relaţii – poate mai ieşiţi astfel din limbajul de lemn pro-piaţă-liberă care ne-a venit ca o bîtă în cap în ultimii 20 de ani
  • nu traim deloc vremuri exceptionale, traim cele mai banal enervante vremuri chiar. In manualele de istorie vor ramine din ultimii 20 de ani vreo 5-10 pagini şi cam atît. Care e marea urgie? Mogulii? Păi nu aţi urlat pt piaţă liberă, nu v-au plăcut cursele de privatizare nebune?, ei sînt acum capitalismul românesc şi nu începeţi iar cu comparaţia est-vest – Vestul tradiţii solide şi în alte zone aşa cum au în cele financiare şi mai ales au o tradiţie de luptă individuală şi rezistenţă – societatea lor e mai bună pentru că nu s-au anchilozat perpetuu în văicăreli din astea – şi doar nu credeţi că Walstreetul n-ar fi plin de Patriciu şi Vîntu. Voi aţi vrut asta, e România pentru care aţi ţipat în anii 90. Nu puteţi fi atît de ipocriţi încît să nu vă asumaţi asta! Nu mai bociţi!
  • criza reală care a lovit România (despre care vorbiţi) a fost aplicarea unei matrice împrumut-îndatoraţi-servicii-licitaţii şi alte şuşanele din astea peste o populaţie complet needucată într-ale capitalului şi circulaţiei lui. Atenţie, acum se cere insistent tot din tabăra aceea descentraliare, multă descentralizare şi iarăşi habar n-aveţi de consecinţe şi nici de cum trebuie negociată cu UE acea descentralizare nenorocită. În tot acest timp în care ar fi trebuit să se dezvolte o critică la adresa corporaţiei, pro drepturile muncitorilor etc., intelectualii cu portavoce din România au luptat cu… comunismul. S-au făcut 20 de ani! Totuşi, puţin bun-simţ.
  • Ştiţi de ce-mi aminteşte chestia asta? De toată „lupta” dată de scriitorii români de sub Ceauşescu dată – cu oblăduirea conducătorului – împotriva obsedantului deceniu… Nu întîmplător Jurnalul Naţional vinde în draci şaizecişti. E un semn.

Semnaţi aici dacă v-aţi săturat de lupta împotriva comunismului… Sau mai bine nu mai semnaţi nimic, nici o petiţie, măcar 1 an. Luptaţi fiecare pentru el, vă rog eu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.