…intermezzo: de ce se-njura oamenii pe forum/blog?

septembrie 12, 2008 0

…sunt incepator la comunicarile astea „virtuale” asa ca fac o paranteza in povestea cu Amazonul pentru a va adresa o intrebare ce ma framanta de cateva zile: de ce se injura oamenii pe forumuri?
Subiectul mi se pare interesant, dat fiind ca nu e vorba de simple rabufniri verbale – te stropeste unul cu masina si scapi o injuratura de mama printre dinti, iti prinzi degetele la usa si marai un „spuma marilor” sau ceva mai picant, s.a.m.d. Nu. E vorba de SCRIS! Or, scrisul presupune prin definitie un anumit ragaz pentru gandire, oricat de scurt va fi fiind acela.
(NOTA: NU ma refer la cei care ma injura pe mine – asta e un fenomen particular, fara prea mare relevanta, ci la oamenii care se injura intre ei cu sete, cu ura, cu satisfactie.)
Cu titlu provizoriu, avansez cateva ipoteze: (1) comunicarea via internet a devenit atat de comuna, incat a inlocuit, de facto, comunicarea verbala si-atunci oamenii astia injura in scris cum ar fi facut-o si daca s-ar fi ciocnit intamplator pe strada. Altfel spus, scrisul virtual nu mai produce „ragazul de gandire” mentionat anterior.
(2) e vorba de anonimitatea ne-anonima. Un nick-name (parca asa-i spune) in spatiul virtual iti confera o identitate dar, in acelasi timp, ti-o protejeaza pe cea din lumea reala – ca, cine stie?, poate chiar te ciocnesti intamplator pe strada cu cel pe care tocmai l-ai injurat… sau ti-e sef:)
Daca-i asa, atunci injuratura  pe forum e ca fluieratura dupa femei cand esti in uniforma – cred ca oricine a facut armata a constatat o schimbare de comportament: soldatul se comporta diferit daca e in uniforma (si in formatie!) – fluiera femeile, injura la fiecare trei vorbe, e badaran cu metoda – decat daca e in permisie, singur, si imbracat in haine civile. Nu stiu daca haina-l face pe om, dar pe soldat il face cu siguranta.
Se exclud (1) si (2) reciproc? Nu cred…
(3) In fine, dar nu in cele din urma, oamenii se injura pentru ca isi transporta in spatiul virtual nevrozele pe care le incearca in viata de zi cu zi – e o forma de defulare… Cum multe „vedete” de televiziune si-au construit reputatia comportandu-se in spatiul public precum in cel privat, fara a incerca sa-si controleze spusa, scobitul in nas, ragaitul in direct, etc… injuratura pe forum e o alta incercare de a te „comporta natural” in spatiul public. Noroc ca nu-ti poti satisface si nevoile tot virtual:)
pareri?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.