Intoarcerea in timp. Cititi ZF-ul de azi

iulie 8, 2009 0

Dimineata, iau Ziarul Financiar ca de obicei, si citesc un titlu soc pe trei rinduri care parea rupt din Adevarul anilor 90 sau din unele ziare cu advertoriale ciudate de prin 2000. Citez:  „Au jurat sa aduca prosperitate  romanilor, dar au adus un minus de 16 mld. euro in economie si datorii noi de 20 mld. de euro”. Articolul este semnat „ZF”. Tonul este extrem de indignat, incepe cu juramintul pe care il depun ministrii cind se inscauneaza, ba chiar apare si o funie rupta a legamintului, pe prima pagina.
citam, iar:

„Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman.” Asa a inceputul mandatul fiecarui ministru din Cabinetul Boc. Rezultatul dupa sase luni: o scaderea economica de cel putin 16 miliarde de euro si o datorie publica externa mai mare cu 20 mld. euro. Economia se adanceste rapid in recesiune, prognozele picand una dupa alta in fata statisticilor care indica inrautatirea situatiei de la o luna la alta, fara ca Guvernul sa fie capabil sa reactioneze prin masuri coerente care sa redea increderea mediului de business.

Bun, si apoi sint bumbaciti ministrii pe rind. Oamenii de afaceri isi arata nemultumirea si critica si ei. Articolul e panicard si panicat. Stim ca sintem toti in rahat. Stim ca avem o conducere ineficienta. Ce e de facut? Sint mai multe variante de interpretare ale acestui articol. mie personal imi pare o lovitura directa in Traian Basescu, el e pina la urma garantul suprem al aliantei. De aceea, chiar daca lucrezi la Sarbu, ai voie sa dai si-n Geoana, si-n tot PSD-ul, doar doar atingi acolo unde doare – la Cotroceni. Dar eu intreb atit: de ce nu mai sint propovaduite echilibrul, ratiunea si lipsa de emotie intr-un ziar financiar? Parca luciditatea facea cel mai bine economiei. Ar fi trist sa inceapa campania electorala in ZF. De ce sa spargi bunatate de vitrina, de ce sa strici bunatate de brand.
Nu exclud posibilitatea ca oameni din redactie chiar sa fi scris indignati de ineficienta teribila a Guvernului, a Guvernelor de fapt – pentru ca sint pomenite si maretele fapte de capa si spada ale lui Tariceanu – un text iesit din comun. Numai ca pare un strigat de ajutor disperat, mai mult decit o critica… Cui ii poate folosi asa ceva

Prima Casa

Din aceeasi serie de intimplari ciudate, m-a iritat intreaga propaganda prima casa demarata pe toate posturile de stiri sau generaliste. Doi tipi casatoriti au reusit cu tot guvernul cocotat pe umerii lor sa ia ziteva zeci de mii de euro. SHI?

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.