Iulian Leca: De ce trebuie oprită acum privatizarea Sănătății

Iulian Leca: De ce trebuie oprită acum privatizarea Sănătății

iunie 22, 2021 0

USR-Plus trăiește și respiră prin ideologia neoliberală, oricât i-ar denumi lumea ca neomarxiști sau orice alt adjectiv ar mai rămâne liber pentru ceea ce ei își imaginează că ar fi din punct de vedere ideologic. Prin ceea ce numim neoliberalism avem în vedere adularea pieței libere și venerația capitalismului în forma sa cea mai brută.

Dacă privim din acest unghi partidul USR-Plus, cealaltă etichetă pe care și-a câștigat-o de neomarxiști e comică, dacă nu de-a dreptul un mit urban și o invenție culturală care face parte dintr-o campanie de marketing politic pentru a câștiga și mai mulți adepți.

Și totuși, în realitate, USR-Plus se autodefinește cel mai bine prin lupta pe care o duce pentru implementarea celor mai de dreapta măsuri posibile care ar putea defini viitorul nostru.

Se vede cel mai bine de ceva timp în lupta pe care partidul o duce pentru privatizarea sistemului public de sănătate. E poate cel mai coerent și consecvent proiect al USR-Plus, singurul plan de care partidul se ține în ciuda oricăror devieri și pierderi doctrinare de parcurs.

S-a văzut în ordonanța de urgență pe care Guvernul Cîțu a amânat-o săptămâna trecută și care privea relocarea paturilor din spitalele publice spre cele private, și odată cu acestea și a fondurilor aferente din bugetul de stat către cel privat, plus reglementarea coplății care va transfera încă o parte din fondurile publice spre sistemul privat.

Se vede chiar și în Agenția de Investiții în Infrastructura de Sănătate pe care ministrul Ioana Mihăilă a anunțat-o încă din luna martie, un proiect mai vechi al lui Vlad Voiculescu, care va gestiona investițiile în spitalele cele mai importante din țară și care va administra între 3 și 10 miliarde de euro din bani de la buget și fonduri europene.

Ideea privatizării sistemului de Sănătate este una care are succes și prinde la români, în ciuda catastrofei pe care o include în sine pentru cei mai mulți dintre cei care nu vor mai avea parte de sistemul de sănătate odată ce acesta se va privatiza.

Are succes pentru că oferă iluzia că oamenii vor avea parte de un tratament mai bun în spitale din moment ce vor plăti un preț recunoscut și taxabil, chiar dacă mai mare decât cel actual.

Dar această iluzie este cel mai otrăvit miraj pe care cineva și-l poate administra, pentru că odată ce va începe privatizarea sistemului public de sănătate numărul celor care vor putea să intre și să beneficieze de servicii de sănătate va scădea dramatic, direct proporțional cu gradul de sărăcie și inegalitate care domină societatea noastră.

Cum suntem cea mai săracă țară din Uniunea Europeană cu cea mai mare inegalitate a veniturilor, vă puteți doar imagina cam ce fel de catastrofă sanitară se pregătește în laboratoarele USR-Plus cu largul sprijin și concurs al premierului Florin Cîțu.

Ca să înțelegem mai bine dimensiunea dezastrului pe care ni-l pregătesc guvernanții odată cu începerea privatizării sistemului public de sănătate să ne gândim că acest lucru nu se întâmplă nicăieri în U.E. și, spre deosebire de SUA unde Sănătatea e privată la costuri astronomice și exclude zeci de milioane de oameni de la serviciile de bază, în Europa majoritatea statelor au ales mai ales după pandemie să își întărească sistemul public și nu să-l privatizeze.  

Cum de o mână de oameni din România a ajuns la concluzia că acest lucru ar fi benefic pentru această țară e imposibil de explicat. Altfel, e ușur să înțelegi cât de atractive sunt profiturile care vor exploda în sistemul privat pentru cei care dețin acum puterea și se vor bucura de atât de serviciile de sănătate private cât și de beneficiile financiare de aici.

Cum pot fi o mână de oameni atât de orbiți încât să declanșeze cel mai sinistru experiment social din Europa e greu de spus. Niciun profit oricât de mare și de sigur ar fi nu ar trebui să-i convingă să deturneze un serviciu care ar trebui să fie pentru toată lumea înspre o clasă extrem de redusă și privilegiată cum va fi cea care va avea acces în viitor la sănătate.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.