Kasparov & Karpov. Ce ne interesează pe noi!?

septembrie 27, 2009 0

Nu mă pricep la şah, dar îmi plac poveştile cu şahişti.
În cinstea confruntării aniversare Kasparov – Karpov de săptămîna trecută m-aş fi aşteptat să găsesc festival de materiale în toată presa romaneasca. Şi am găsit doar ştiri triste cu scorul. Scorul! Nici nu-l mai dau aici, de nervi. Mă rog, WST, Guardian, cam toată lumea bună a acoperit perfect meciul.  Din păcate n-am avut timp să bag cîteva rînduri abia acum.
Sîmbătă am jucat în parcul Carol un şah cu Marius şi Adi. Cosmeanu m-a bătut de m-a ascultat cu urechea. Adi nu e atent, e şi mai tînăr, aşa că l-am pedepsit.
Ce mi-a plăcut din relatările altora a fost cam aşa:
– Karpov, 58 de ani, transpira abundent. Kasparov (are doar 46! a fost 15 ani campion mondial) are un tic: să-şi aşeze foarte atent piesele cu faţa la adversar. bun, are mai multe – bagaţi un youtube scurt sa vedeţi cum face cînd mută aiurea. Ca să nu mai vorbesc de felul celebru in care isi ingroapa fata in palme – pare ca+si va smulge falcile si si le va pune pe ceafa.
– amindoi s-au plins inainte de intilnirea dinValencia – nu era destul de bine luminat locul. Declaratia unui angajat spaniol: Sint si astia tot un fel de dive…
– aici puteti vedea mutarile – guardian
– intre 84 si 1990 au avut 104 remize! In celebra intilnire intrerupta din 84, publicul a inceput sa huiduie la un moment dat – prea multe remize: articol de atunci.
– Karpov a alunecat anul acesta in afara topului 100. Kasparov s-a retras de ceva timp, cind inca era pe locul 1.Virsta conteaza, apoi, la un jucator de sah. Asa ca scorul are citeva explicatii
– Totusi, problema e, cum scria si Julian Barnes, ca sahul va mai avea de asteptat un campion cum a fost Kasparov, un tip care sa stie sa faca spectacol si sa dea interviuri. Nici Anand, nici bulgarul Topalov nu au sanse sa cucereasca public asa cum o facea rusul.
– cititi un cover marca NewYorker care va va face pofta de sah, de viata, de politica, de cultivat pasiuni in general.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.