La GDS miroase a mucegai :(
M-au invitat, m-am dus si mi-a parut rau. Am retrait atmosfera anilor ’90 in format 08. E vorba de o dezbatere organizata la sediul GDS (Grupul pentru Dialog Social), ala unde se fabrica revista 22, in curte cu Green Hours (terasa inchisa 🙁 ) si o librarie Humanitas. Tema, ceva despre votul uninominal, reforma constitutionala, programele electorale ale PD-L, PNL si PSD. Organizatori, pe linga GDS, o pleiada de ONG-uri, printre care Agentia de Monitorizare a Presei, Pro-Democratia, SAR, Transparency International. Politicieni invitati si prezenti: Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Varujan Vosganian, un domn Steriu, parca, de la PSD si Radu F. Alexandru (PD-L, momentan).Gata cu oficiile, ca plictisesc.
Am stat mai bine de doua ore (pina la capat, adica) si n-am ramas cu mai nimic. Ma interesau parerile avizate ale invitatilor despre efectele votului uninominal asupra viitorului politicii romanesti. Si erau acolo nume grele ( excluzindu-i pe politicieni), printre care si Cristian Preda, consilier prezidential si profesor de stiinte politice. M-am aflat nimic decit ca „e un pas inainte” si ca sistemul de distribuire a mandatelor e foarte complicat. Ma interesa ce vrea sa spuna reforma constitutionala gandita de PD-L si Presedintie, n-am aflat decit ca nu trebuie sa ne gandim la ea ca fiind pentru Basescu. Dar ma interesa mai ales o confruntare cu adevarat profesionista intre Stolojan si Vosganian pe tema legii majorii salariilor profesorilor si pe cea a efectelor crizei internationale asupra Romaniei. Ma asteptam la ceva interesant tocmai pentru ca se discuta intr-un cadru informal, presupus relaxat, cu un public inteligent.
A fost o confruntare pur politicianista. Campanie electorala si atit. Moderatorul, Andrei Oisteanu, depasit adesea, n-a facut nici un efort sa-i aduca pe cei doi politicieni la subiect. Vosganian ii dadea cu efectele negative ale legii 50% asupra economiei, Stolojan il tot intreba, intrerupindu-l, de ce n-a fost in Parlament sa sustina asta cind s-a votat legea. Singurul care a incercat sa aduca discutia pe tarimul argumentelor a fost Andrei Cornea. Degeaba.
Da, s-au discutat mult mai multe, ziaristii care au fost pe-acolo vor scrie probabil si despre altele, dar pentru mine ramin balarii. Dezbaterea publica in Romania e un mare fis.
Cit priveste episodul relatat de Dan Tapalaga aici, ramine cum am stabilit. Un fis, doar ceva mai colorat.
Dar mai trist decit toate e sa constati ca, dupa 18 ani, la sediul GDS incepe sa miroase a mucegai. Trist, trist, trist.