LEGILE PUTERII: Prețurile la carburanți au ajuns la cote istorice. Se anunță o lungă perioadă de proteste

LEGILE PUTERII: Prețurile la carburanți au ajuns la cote istorice. Se anunță o lungă perioadă de proteste

iunie 15, 2022 0

Românii sunt disperați. Au ieșit din nou din case să blocheze stațiile de carburanți din cauza prețurilor care au ajuns la cote istorice. Și e doar începutul. Se anunță o lungă perioadă de proteste, iar la sfârșitul lunii toți șoferii sunt au fost invitați să boicoteze benzinăriile.

Avem cel mai mare cost pentru benzină și motorină din toate timpurile. Iar asta va aduce efecte pe toate planurile pentru că pâinea nostră, cea de toate zilele, e adusă tot cu niște mașini la magazin. Grâul este recoltat de pe ogoare tot de niște vehicule care consumă motorină. Și așa mai departe. De-abia acum se gândesc și ai noștri să ia măsuri. Se vorbește despre plafonare, despre reducerea accizei. Dar nu acum ci… mai încolo.

Să discute în coaliție, să vadă, c-o fi, c-o păți. În câteva minute, profesorul Anton Hadăr ne va demonstra adevăratul preț al carburanților, cine câștigă din sugrumarea noastră a tuturor.

Cât despre grâu, că vorbeam mai devreme, sunt blocaje pe toate planurile. Ați văzut toată ziua, la Realitatea PLUS, cât așteaptă TIRurile la vama cu Ucraina. Oamenii stau cu zilele doar ca să poată trece frontiera. E un semnal că această criză, cu efecte nebănuite, se va accentua și mai tare.

Să nu mai vorbim că grindina din ultimele și ploile în cantități extreme venite în timp scurt pe un teren uscat produc daune plantațiilor. Ne va explica directorul ANM, în această seară, ce ne așteaptă mai ales după ce am văzut capitala inundată, iar canalizările nu au mai făcut față. Astăzi am văzut, tot la nivel de propuneri că s-ar putea introduce impozit progresiv pe pensiile speciale. Au încercat și anul trecut o operațiune similară, dar CCR a respins propunerea. Vor scrie aleșii vreo propunere mai bună din punct de vedere al rigorilor juridice? Sau CCR va respinge din pix orice astfel de inițiativă pentru că lovește fix în buzunarele lor, ale judecătorilor constituționali. Doar nu credeți că e vreun bugetar în această țară care își va tăia singur beneficiile.

Și așa avem oameni care au lucrat doar la stat toată viața, cum este cazul soților bugetari care au 12 hectare de teren pe le-au cumpărat în Popești Leordeni. Apartamente, spații comerciale, mașini foarte scumpe… toate din bani cinstiți, nu-i așa?

Dar toți mimează că le pasă. Unii, că vor să reducă pensiile speciale cu impozit progresiv, alții că respectă constituția… Prostu’ plătește! Cine e prostul? Păi eu, invitații noștri, voi toți care munciți cinstit și dați impozite ca să hrăniți acest mamut gras și mereu nesătul care se cheamă aparatul de stat.

Și când acest mamut înfometat nu se mai satură, pac! Încă un împrumut ca să îi îndestuleze nevoile bugeto-fage din care mai scapă niște firimituri pe post de vouchere pentru pensionari sau compensări la facturi. Cu aceste prețuri, cu banii care se tot împuținează, cu războiul de la granița noastră, trăim cele mai complicate vremuri din istoria recentă. Și nici măcar nu se vede luminița de la capătul tunelului.

Emanuel Macron, unul dintre cei mai puternici lideri ai planetei se află, de aproape două ore, în România. Mulți consideră că este o vizită istorică pentru că vor fi luate decizii de maximă importanță pentru securitatea din regiune. Este împreună cu premierul Nicolae Ciucă, iar presa de la Kiev susține că va pleca împreună cu Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și cu premierul italian Mario Draghi în Ucraina. 

Un editorial semnat de Alexandra Păcuraru și Adrian Dragomir

Sursa: Vox Publica

VOX PUBLICA
VOX PUBLICA
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.