Lipsa de încredere în UE și explicațiile halucinante

Lipsa de încredere în UE și explicațiile halucinante

octombrie 22, 2018 0

Eurobarometrul indică scăderi mari în dragostea românilor pentru Uniunea Europeană – a scăzut cu peste 10 procente în ultimii ani,  ajungând puțin sub 50%. Cum explică îngrijoraţii zilei chestiunea? Ca de obicei, ridicol, poporul apărând din nou ca un animal prost şi speriat pe care l-a îmbârligat Dragnea şi presa aservită. Explicaţia prin „fakenews” şi dezinformare e mai mult o confirmare că elitele europene şi iubitorii ei, minibirocraţia adiacentă, sunt gata să continue prostiile care dezintegrează UE de ani de zile – măsuri liberale dure și biciuirea poporului ignorant care nu înțelege că i se face bine.

Veștile sunt proaste, acum, înainte de alegerile pentru Parlamentul european. Din nou, o critică realistă a UE nu e posibilă, iar scena e ocupată autoritar fie de europeniști care explică ce bine e și ce prost e ”poporul” sau de suveraniști de toate formele, cei mai mulți fiind tristi reprezentanți retrograzi ai autoritarismului capitalist de modă veche.

Acest „vot” anti-UE e un indicator stabil al lipsei integrării reale în UE a unei mari părţi de populaţie. Ce s-a întâmplat cu referendumul pentru familie se întâmplă şi cu iubirea faţă din UE în sondaje. La referendumul „pentru familie”, prin absență li s-a transmis elitelor conservatoare că „poporul” vrea să fie slăbit cu tâmpenii anti-gay şi cu mobilizare bisericească într-un stat laic. Taberei europeniştilor care se cred buricul progresismului, deşi nu sunt decât trişti agenţi neoliberali sau/şi neoconi de periferie, li se transmite acum că nu poți cânta isteric UE fără să simți avantaje sociale palpabile la nivel de masă.

Acolo unde nu e integrare reală, adică undeva în baza veniturilor, nu mai există stat, nu există nici UE.

Acolo unde nu e integrare reală, adică undeva în baza veniturilor, nu mai există stat, nu există nici UE. Pentru alții, integrarea în UE a reprezentat și atac direct la mijloacele de supraviețuire: promovarea agresivă a unor măsuri liberale care au rupt stabilitatea, echilibrul minimal, toate astea nu pot fi explicate la nesfârșit cu proiecte europene luminoase și libertatea de circulație.

UE trebuie schimbată, e un mesaj politic serios trimis și de români, și nu sunt singurii. UE trebuie să fie mai ”socială”, nu doar business, asta a tot strigat bună parte din UE, sub priviri condescendente birocratice.

Așa că nu mai oferiți explicații precum: dar ești prost, nu vezi ce mult ne-am dezvoltat, ce PIB avem, ce creștere economică etc. Oamenii transmit un mesaj, nu transmit rezultatul unui fake-news, nu spun că ”ce proști suntem, am fost manipulați”. Sigur că unii din PSD, și vor fi și alții, vor folosi sentimentul de nemulțumire pentru a-și câștiga diverse privilegii. Dar asta nu face cauzele mai puțin nereale.

Strategia europeniștilor de a urla fake-news nu mai merge. Propui o variantă de Europă credibilă pentru oameni care până acum sunt doar dependenți disperat de proiect (locul unde mai câștigi totuși un ban, unde îți e parte din familiie)? OK. Dar tot ce aud drept răspuns la acest sondaj e că oamenii ”pun botul” la povești precum șantajarea cu MCV-Schengen, portul de la Constanța, extragerea profitului etc. Numai că nu-s povești, abia din asumarea acestor teme reale, cu dublul standard și tensiunile complicate dintre capitalul străin și cel local, ar putea ieși o critică a normală la adresa UE din care UE să mai și iasă întreagă.

Aroganța europenistă face mai mult rău UE decât orice propagandă pentru autonomie, aia la care visează diverși burjui locali cu texte precum: lăsați-ne pe noi să-i exploatăm pe ai noștri).

 

sursa foto: guengl.eu

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.