”Mă felicit că am plecat din România. Asta-i diferența între noi și voi!”

”Mă felicit că am plecat din România. Asta-i diferența între noi și voi!”

februarie 22, 2022 1

Un român emigrat în Finlanda i-a povestit unui prieten de-al său rămas în țară cum l-a tratat Fiscul din țara lui Moș Crăciun în comparație cu cel din România.

Povestea lui a devenit virală, iar lecția de viață merită cunoscută în continuare.

Băi, fii atent cum e aici! Luna trecută am uitat să-mi achit nişte taxe. M-am luat cu altele şi am uitat, pur şi simplu, nah! Azi dimineaţă, a treia zi după termenul limită de plată (de care, efectiv, uitasem), o maşină neagră opreşte în faţa casei (după cum ştii, eu lucrez de acasă de peste un an). Coboară doi tipi, sună la uşă. Frate, din ăia din care vezi în Matrix! Costume negre, feţe sobre, lentile închise la ochelari! Erau «portăreii».   

Eram pe punctul de a le spune că în 5 minute achit taxele, să mă milogesc de ei să mă ierte, că mă luasem cu altele şi că prostul de mine uitase… N-am mai apucat. Oamenii m-au întrebat dacă sunt ok, dacă îmi merg cumva prost afacerile şi dacă am nevoie ca Statul să mă scutească de 6 luni la plata taxelor. S-au scuzat, spunând că doar 6 luni prevede Legea, dar că pot aplica online pentru o prelungire mai consistentă.

Trebuia doar să semnez o hârtie prin care mă angajam că, după cele 6 luni, «voi depune toate eforturile» să revin la zi cu plata taxelor. Fără penalităţi, fără ameninţări. Doar să decid cum mi-ar fi mie mai uşor… Am achitat pe loc, fireşte. Oamenii aveau la ei POS, după care au plecat în treaba lor.

Ţin minte cum, la noi în ţară, pentru o greşeală de 38 de lei, ANAF mi-a blocat conturile, de mi-a trebuit o săptămână de alergătură între administraţiile financiare, Trezorerie şamd ca să mi le deblochez (deşi, culmea, FISCUL îmi era dator pe sold net – trebuia, de fapt, să IAU BANI, NU SĂ LE DAU – pentru impozite plătite în avans, pe care serverele lor «nu le vedeau»).   Asta este diferenţa dintre noi şi voi şi de aia mă felicit că am plecat!”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.