Pentru Mircea Marian. Mai vorbim mult despre noi?

septembrie 9, 2009 0

Inca un articol despre presa si moguli. de data asta semnat de Mircea Marian, unul dintre comentatorii in care am incredere. Acuma, problema in cazul unor astfel de articole (am mai scris si despre cel al doamnei Palade) este una ceva mai ascunsa: pentru ca faci, de fapt, poate cu argumente mai rationale, ce fac si ei: decredibilizeaza un mediu intreg de informare.
Sint de acord ca in numai un an doi, publicitatea de la stat si pozitiile politice ale patronilor au facut un rau incredibil. Au produs, de fapt, o explozie jurnalism aberant, angajat (in sens comercial, nu ideologic). Dar acei tipi au fost tot timpul printre noi. Antena s-a ridicat ca business calcind in picioare CDR-ul si pe Constantinescu. Jurnalistii poarta o vina colectiva pentru ca au tolerat un trend in care s-a dorit cucerirea patronului in loc de cucerirea publicului. Dar.
Am doar citeva observatii. Asta dincolo de faptul ca sint de acord cu esenta unor astfel de mesaje. Asadar, draga Mircea:
– Vorbim prea mult despre noi, presa, breasla etc.!! – este cel mai sigur mod de a ne izola de public – un astfel de subiect pare popular, dar nu e decit citit si rascitit de presari si politicieni (uneori e acelasi lucru). Hai sa nu mai scriem atita despre noi.
– Alternativa Radu Moraru este exemplul clar ca nu asta e solutia: sa le spui celorlalti ca sint prosti. Nu faci altceva decit sa le clonezi timpenia.
– Traian Basescu nu e blocat mediatic, e  blocata o intreaga agenda de subiecte care uneori au tangenta cu el (iar agenda aia e blocata si de comoditatea jurnalistilor care au invatat sa primeasca subiect pe tava, nu neaparat de coruptia lor).Traian Basescu e difuzat de Realitatea si de Antena 3 – cine e rational poate interpreta fara grija un discurs si fara ajutorul lui Gadea.
– Politicienii functioneaza ca niste jurnalisti (ei impreuna cu angajatii lor specialisti in media). Jurnalismul se face foarte mult pe sugestiile din mediul politic. faptul ca se primesc materiale gata facute sau aproape facute din mediul politic – asta e o problema globala de care trebuie sa ne aparam altfel decit prin simple critici. Citeste, te rog, asta.
– e o greseala sa confunzi Realitatea cu Antena – nu faci in felul asta altceva decit sa bagatelizezi eforturile unor oameni de a ramine pe linia de plutire. cu alte cuvinte le dai apa la moara celor care cred doar in jurnalismul ca instrument. Realitatea a clonat in unele tronsoane discursul de Antena 3 pentru ca a crezut ca produce audienta. Si a gresit. Nici antenele nu pot fi injurate in bloc. La Antena 3 ai vazut vreodata biz bazar? e o emisiune foarte buna. emisiunea aia ma face sa injur Antena 3 cu atentie, nu la gramada
– Tonul tau este apocaliptic. Si al meu, cind vorbesc despre presa. Ba chiar si al maretzilor de la Oxford Anlytica. dar stii care-i problema? Ca din 1990 pina acum, dupa 20 de ani, am fost coerenti intr-un singur lucru: oamenii destepti au stat cu ochii pe timpiti si pe cazurile patologice si au tot tocat ca babele trei prostii. Ce faceau in 90 intelectualii (mult mai activi decit azi) – erau obsedati de ce scria Romania mare! Ce-au facut dupa 96? Multi dintre ei au inceput sa scrie ca romania Mare. Ce au facut dupa 2000? Au tacut sau au inceput iar sa se indigneze de alti prosti. Pe bune, se repeta istoria atit de fidel, ca incepe sa mi se faca rau. Si tu, si eu, si ei facem acelasi lucru pina la urma: comentam si rascomentam ce spun niste prosti. E obositor mai ales pentru public – noua poate ne dam impresia de libertate, dar pe ei ii plictisim ingrozitor.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.