Mama lor de pensionari nesatui! Serios? Chiar toti sunt asa?

ianuarie 6, 2009 0

Nu va grabiti sa trageti concluzii! Una din masurile prin care actualul guvern vrea sa faca economii la pusculita este sa le interzica pensionarilor sa mai lucreze pentru stat.  Partea buna: dupa cum am spus, se face o economie substantiala. Partea proasta: cateva consecinte despre care voi vorbi mai jos si care vin in apararea pensionarilor ce se cred nedreptatiti.
1. Exista doua categorii de pensionari: cei pensionati anticipat sau din motive medicale si cei pensionati la termen. In primul caz avem de-a face cu niste oameni care nu au mai dorit, sau nu au mai putut sa munceasca, fiind inapti. Unii din ei au primit si salarii compensatorii. Asadar, daca ei ar beneficia si de pensii platite de stat, si de salarii de la stat de pe urma unei noi angajari, ar insemna ca au mintit. Fie cand au zis ca vor sa se pensioneze anticipat, fie cand au zis ca sunt prea bolnavi pt a munci.
In al doilea caz insa, cei pensionati la termen beneficiaza de pe urma unei contributii platite timp de 30, 40 de ani, in virtutea faptului ca au atins o varsta si nu pt ca sunt inapti de munca, sau ca s-au saturat sa munceasca. Deci astia au dreptul sa munceasca in continuare, daca vor si pot, primind si pensie, si salariu. Singura conditie ar fi sa fie angajati prin concurs si nu prin numiri discretionare. Asa se face ca masura unitara de a le interzice pensionarilor sa mai munceasca la stat nu e tocmai corecta si morala.
2. Din alt punct de vedere, exista iarasi doua categorii de pensionari: cei cu pensii de peste o mie de euro si cei cu pensii mici si medii. Singurul reper ce poate fi avut in vedere cand se poate judeca in ce masura ar fi corect ca acestia sa primeasca si pensii mari, si salarii babane de la stat, este unul moral.
Pentru ca este normal ca un profesor cu pensie de opt milioane sa vrea sa castige mai mult. Insa moralitatea nu poate incalca egalitatea de sanse, asa ca in cazul in care cele doua categorii de pensionari se incadreaza in clasa celor pensionti la termen, ele nu pot fi impiedicate de la a candida pentru un post de angajat la stat.
3. Problema experientei. Ati prefera ca la scoala, copilul dumneavoastra sa aiba un profesor de matematica necalificat, sau unul pensionar, dar competent? Ati prefera ca in spital sa intrati intr-o operatie fara ca un anestezist sa fie prezent langa dvs tot timpul, sau sa aveti la cap un anestezist pensionat, cu multa experienta? (Normal, si acest punct suporta nuante. De exemplu, unui profesor de istorie format in comunism ii este oricand preferabil un tanar fara experienta , dar cu cateva carti de baza citite)
Cele trei consecinte negative ale deciziei Guvernului de a nu le mai permite pensionarilor sa lucreze pentru stat nu sunt tocmai de ignorat si contravin nu numai unei politici socialiste, dar si uneia liberale, ce incurajeaza competitia. Asadar, la capitolul pensionari, guvernul Boc a facut poc…
Pentru ca, daca in problema mamelor a facut diferenta intre categoriile de mamici care au cu adevarat nevoie de ajutorul respectiv, acum au judecat la gramada…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.