Mamelor din lumea-ntreaga, plafonarea va mai leaga

decembrie 30, 2008 1

S-a intamplat dupa cum comentam cu cateva zile in urma. Indemnizatia pe care o vor primi mamele in primii doi ani de la nasterea copilului o sa varieze intre 600 si 4000 de lei, in functie de venitul realizat in ultimele 12 luni. Mi se pare o plafonare decenta, deoarece aceia care se intreaba de ce mai platesc impozite din salariul lor de 5.000 de euro vor primi pensii pe masura acelor impozite.
Pentru ca, si acesta e un fapt pe care putini l-au sesizat, indemnizatia acordata de stat in functie de venit este tot un fel de pensie. Deci mamele vor primi doua pensii: una la tinerete, alta la batranete. Ca una e plafonata din ratiuni care tin de echilibrul economic, iar alta de ratiuni care tin doar de impozitul platit, si asta mi se pare normal.Atata vreme cat vorbim de un stat ce are un buget limitat, nu se pot face plati nelimitate.
Insa asistam acum la o tragedie televizata, in care posturile se intrec in a arata reportaje lacrimogene cu mame care se plang de faptul ca au nevoie de 2000 de lei pe luna pt a crest e un copil. Si montajul acelor reportaje este de asa natura realizat, incat ai putea sa juri ca acele femei reproseaza guvernului faptul ca ele nu-si pot creste copiii pt ca nu le da statul bani.
Insa cand cresterea copiilor devine un atribut al statului , deja am esuat demult de la cursul democratiei, de la traseul civilizatiei. Cresterea unui copil trebuie, in primul rand, sa fie facuta de parinti. Copilul este o responsabilitate si nu o povara. El trebuie crescut de familia lui. Ajutorul de la stat ar trebui sa fie doar complementar si nu strict necesar. Daca cineva vrea sa faca un copil bazandu-se strict pe indemnizatia de la stat, poate ar fi bine sa se mai gandeasca. Dar, din pacate, acest gen de oameni nu prea se gandesc de doua ori inainte de a procrea…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.