Vinzarea arhivelor comunismului. E etic?

iunie 17, 2009 0

Spuneam ca n-as da bani pe o carte ca asta. Dar nu pentru ca nu m-ar interesa. Ma intereseaza chiar foarte mult – am incredere in Armand Gosu, e unul dintre cei mai buni si mai lucizi.
Ci pentru ca mi se pare ca tocmai pentru asta exista banii de la stat: pentru ca astfel de documente sa fie publicate si online, pentru ca la astfel de documente publice sa ai acces rapid. 85 ron costa cartea. Cam asta e „dreapta” intelectualilor de la si pentru putere: privatizam statul si arhivele lui… Sper totusi sa putem toti avea acces gratuit, cum s-a intimplat si in cazul Raportului.
A existat o intreaga retea a privilegiatilor cu acces la arhive. Asa au aparut carti cu documente f interesante publicate de tot felul de saraci cu duhul (nu dau nume acum…) care, bineinteles, si-au trimis mai intii interpretarile si apoi documentele. In schimb, restul cetatenilor au acces ultramediat si filtrat la un trecut pe care ni se pretinde sa-l interpretam exact cum ni se spune de catre Comisie.
Sint tot felul de prostii culturale subventionate. Banii de la stat curg mai tot timpul in directii gresite, pentru simplul fapt ca e aproape o regula ca Statul sa nu inteleaga cultura vie.
Ei bine, tocmai aici, in zona arhive, documente, biblioteci publice, acces, ar trebui concentrate fonduri si proiecte. Macar am intelege ceva din bugetele alocate zonei culturale, cultura fiind inteleasa in sens larg.
P.S. Un domn intelectual religios conservator si tinar si-a strins articolele de la Cotidianul intr-o carte. Aflu de pe site-ul sau ca „Publicarea acestui volum a fost facilitată de sprijinul generos al parohiei ortodoxe Micălaca Nouă din Arad, căreia editura si autorul
îi mul!umesc si pe această cale.” Misto, asadar asta era demersul curajos intelectual al noii generatii – pupam miini sfintite, laice, ce-or fi, numai sa fie la putere si sa doneze cite ceva.
update
@ neamtu – n-am mai vazut de foarte mult timp o carte sponsorizata de o parohie. atita tot. nu va mai victimizati.
@ vladimir tismaneanu –  ma intrebam daca banii risipiti pe tot felul de fantasme culturale romanesti n-ar fi mai utili pentru accesibilizarea arhivelor, pentru planuri de biblioteci de mileniul 3 etc. (scriam un loc comun, nu era mare lucru – mi se pare incredibil ca s-a vorbit zeci de ani despre Catedrala Neamului si nu despre o Biblioteca a neamului – se tot dau proiecte, fantasme, planuri, stiu, dar atit) si, mai ales, pentru eliberarea lor de sub un monopol de care a vorbit inclusiv Armand Gosu la lansare azi. Si da, mi se pare un inceput de abuz cind accesul e presarat de obstacole – de la desecritizare, la vinzare. Dl Tismaneanu imediat trimite la Arhivele Holocaustului. no comment.
Inca ceva, o chestiune de politete online. Citarea e importanta, de aceea sintem „in retea”.  Citatul aici.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.