Manolescu nu are ce cauta in Academie

ianuarie 16, 2009 0

Si Nicolae Manolescu n-a intrat in Academia Romana… Si? Care-i poanta? M-am uitat pe lista membrilor titulari ai  Academiei. O gasiti aici. Si ma gandesc imediat la definitia data intelectualului… (am discutat despre ea aici.  Daca nu aveti chef sa recititi postarea, era vorba despre acei ganditori care modeleaza conceptele timpului nostru ) Oare se gasesc multi intelectuali in Academia Romana? Sau doar multi specialisti in diferite domenii? Pentru ca Nicolae Manolescu se potriveste definitiei intelectualului (si nu e definitia data de romani).
M-am uitat pe Legea care organizaeaza Academia. O gasiti aici. Si imi dau seama ca eu cautam intelectualii in locul gresit.
Membrii Academiei Române sunt aleşi dintre oamenii de ştiinţă şi cultură de înaltă ţinută spirituală şi morală, care s-au distins prin opere care contribuie la progresul spiritual al ţării, prin lucrări de mare valoare teoretică şi practică” – scrie in lege. Deci pe mine ma interesau acei oameni care sunt capabili sa modeleze concepte, dar Academia ii reuneste pe cei care contribuie la progresul spiritual. Greseala mea, poate. Nu cautam in locul potrivit. Dar cateva articole mai jos am gasit grila de salarizare pt cei care contribuie la „progresul spiritual”: 3000 RON/luna pt membrii titulari, care se indexeaza anual cu indicele de inflatie… Bani din bugetul Academiei, care primeste la randul ei bani de la stat (mai are si alte venituri).
In acest moment mi-am dat seama: intelectualii de azi nu mai sunt interesati doar de „progresul spiritual” si de o pleasca de la stat.  Ei s-au calibrat spre domenii in care progresul trebuie sa depaseasca nivelul spiritualitatii. Pentru ca o universitate serioasa, ori o fundatie  nu iti acorda o bursa de cercetare doar pt a contribui la „progresul spiritual”.  „Istoria Literaturii Romane”  scrisa de Nicolae Manolescu nu este doar o carte care iti ridica nivelul spiritual. Este si o afacere. Un intelectual adevarat reuseste sa faca bani din cartile lui, din conferintele sustinute, din cursurile predate… Uitati-va pe lista primilor o suta de intelectuali din lume. O gasiti aici. Nu cred ca veti intalni intelectuali saraci pe lista cu pricina. Dar nici romani nu veti intalni.
Asa ca neprimirea lui Manolescu in Academia Romana este un act de normalitate, daca ne gandim la statutul Academiei si la ADN-ul legislativ care a transformat-o intr-un soi de rezervatie pentru „progresistii spiritualitatii”. Locul lui este printre intelectualii Romaniei…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.